Oamenii de afaceri asteapta de la 2011 primele semnale pozitive ale unei iesiri din criza. Iata care sunt totusi stirile rele si bune din luna ianuarie, extremele inceputului de an.

  • (-) Aderarea la Schengen, in impas
Franta considera ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ameninta securitatea europeana. Astfel, potrivit diplomatilor francezi, o aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE ameninta securitatea restului Europei.

Totusi, grupul de evaluare Schengen al Uniunii Europene a amanat pana la 14 februarie adoptarea celor doua rapoarte privind pregatirea Bulgariei pentru aderarea la zona de circulatie fara pasaport.

  • (+) Locuri de munca
Premium Aerotec, o divizie a gigantului EADS, a inceput luna trecuta productia la fabrica de piese pentru avioane de la Ghimbav, judetul Brasov.

Aceasta prima etapa de constructie a creat aproximativ 300 de locuri noi de munca pentru personal calificat.

De asemenea, compania Perla Covasnei, controlata de Violeta Moraru, a investit peste 5 milioane de euro intr-o fabrica din localitatea Catalina, judetul Covasna.

  • (-) Insolventele musca din privat

Dupa ce afaceri de 4,1 mld. euro au intrat in insolventa in 2010, luna ianuarie a adus alte vesti negative in mediul privat. Retailerul de mobila Staer International din Galati este cel mai proaspat nume din mediul privat care a intrat in insolventa.

De asemenea, Dezvoltatorul imobiliar Carmel Land Development si-a cerut insolventa, in timp ce PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul judiciar al Terra Vision, a scos la vanzare doua blocuri de locuinte din cele trei nefinalizate in complexul rezidential Terra Residence din Voluntari, dezvoltatorul avand datorii de 143 milioane lei, din care 83 milioane lei catre BCR.

Si compania Andromede Decor, care detine lantul de magazine de cadouri si decoratiuni interioare bam boo, a intrat in procedura de insolventa. Reteaua cuprinde 22 de magazine, 10 in Bucuresti si 12 in tara.

Citeste integral semnale pozitive si negative ale unei iesiri din criza pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.