Romania are aproximativ 900.000 de hectare de teren contaminat, iar pentru ecologizarea acestuia ar fi nevoie de cel putin cinci miliarde de euro, a declarat Laszlo Borbely, care a semnat, la Campina, primul contract pentru ecologizarea unui batal din programul POS-Mediu.

Prezent, marti, la Campina, in judetul Prahova, unde a semnat primul contract din programul POS-Mediu pentru ecologizarea unui batal petrolier, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat ca o prima evaluare arata ca in Romania exista circa 900.000 de hectare de terenuri poluate, iar pentru decontaminarea acestor terenuri ar fi nevoie de cel putin cinci miliarde de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La minister (ministerul Mediului - n.r.) pentru prima oara anul trecut s-au alocat prin hotarare de Guvern 120 de milioane de lei pentru ecologizarea unor zone poluate. Prin Fondul de mediu vom aloca circa 300 de milioane de lei tot pentru depoluare si avem 100 de milioane de euro, din care prin trei contracte pe care le semnam vor fi epuizate numai 44 de milioane. Deci mai e loc pentru peste 60 de milioane si noi am facut apel pentru toti cei care ar putea sa intre in acest program. Avem peste 1.000 de situri contaminate in Romania. Lucram acum la o strategie a ministerului si evident la o lista de prioritati, pentru ca sunt unele situri la care le putem amana", a afirmat Borbely.

Ministrul Mediului a precizat ca in anii 1990 s-au privatizat foarte multe companii, iar cele mai multe dintre acestea nu au suficienti bani pentru decontaminarea terenurilor pe care le-au cumparat.

In momentul de fata, prin programul POS - Mediu pot primi fonduri doar la autoritatile locale, nu si companiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.