Anul trecut a reprezentat cea mai pesimista perioada din ultimul deceniu pentru romani, indicele general de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului atingand o medie anuala de -54, arata cel mai recent studiu realizat de GfK pentru Comisia Europeana.
Indicele de incredere, a carui valoare in decembrie a fost de -54, este calculat pe baza a patru indicatori masurati de Barometrul de Incredere a Consumatorului, fiind astfel, media aritmetica a raspunsurilor la intrebarile privind situatia financiara a familiei, situatia economica generala, asteptarile privind somajul si estimarile romanilor legate de cat vor reusi sa economiseasca in urmatoarele 12 luni, potrivit Wall-Street.ro.

Insa, ca de obicei, luna decembrie aduce insa o ameliorare a perceptiei romanilor, unda de optimism resimtindu-se chiar si in acest an extrem de greu. Mai mult de doua treimi dintre romani spuneau luna trecuta ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce doar 6% credeau ca aceasta este mai buna.

In privinta perspectivelor financiare, mai mult de jumatate dintre romani spun ca acestea se vor inrautati, cu 20 procente mai multi decat in decembrie 2009, dar cu 10% mai putini decat in lunile de vara 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Exista totusi si aproape 15% optimisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.