Anul viitor ar putea fi mai slab din punct de vedere al recoltei agricole, din cauza ploilor din aceasta toamna care au afectat semanatul graului, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Toamna nu este una favorabila. Anul de grau este intotdeauna cand in urma semanatorii iese praf. Atunci bobul de grau se aseaza bine, si nu e cazul acum. Din pacate, ploile acestea fac ca semanatul de grau sa nu fie unul de calitate", a adaugat acesta, potrivit MEDIAFAX.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat saptamana trecuta ca agricultorii au semanat doar 40% din suprafata agricola cultivata cu griu si orz, iar intarzierile la semanat ar putea duce la scaderi ale productiei pentru anul viitor. Acesta a precizat ca semanatul celor doua culturi ar trebui sa se incheie in jurul datei de 20 octombrie.

Potrivit datelor provizorii ale Ministerului Agriculturii de la 1 septembrie, productia de grau a crescut in acest an cu 7,3%, pana la 5,7 milioane de tone, iar productia de orz de toamna s-a majorat cu 15%, la 712.600 tone
.

  • Romania va exporta in acest an peste doua milioane de tone de grau si tot atat porumb

Romania va exporta in acest an peste doua milioane de tone de grau si o cantitate similara de porumb, la preturi pe tona cuprinse intre 180 si 240 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara
.
Acesta spune ca Romania va exporta in acest an grau si porumb in valoare de circa 800 milioane euro.

Astfel, din datele prezentate de ministrul de resort, reiese ca Romania va exporta porumb de peste 360 milioane de euro si grau in valoare de peste 420 milioane euro. "Anul acesta se vor exporta cereale. Cred ca se vor depasi patru milioane de tone, doua milioane la grau, peste doua milioane la porumb. Este o productie buna", a adaugat Valeriu Tabara.

Potrivit acestuia, preturile de pe piata internationala sunt de aproximativ 240 de euro tona la graul folosit pentru paine si 180 euro pe tona la graul de furaj. Totodata, porumbul se va exporta cu circa 180 de euro tona.
"Orzul va merge si el la export, probabil ca se va exporta in continuare ulei si srot de de floarea soarelui. Se exporta foarte bine si rapita", a adaugat ministrul.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, productia de grau a totalizat 5,2 milioane de tone anul trecut, Romania a importat 628.000 de tone de grau si a exportat 2,3 milioane de tone, iar valoarea exporturilor a fost de 302,9 milioane de euro.
Din productia de 8 milioane de tone de porumb obtinuta anul trecut, 1,7 milioane de tone au mers la export, iar incasarile au fost de 252 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.