Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, ca Romania are un potential agricol enorm si ca "ar putea sa redevina, intr-o forma extrem de tehnologica si cu standardele de securitate alimentara necesare, un nou granar al Europei".

"I-am vorbit domnului ministru (de Externe al Irlandei, Micheal Martin - n.r.) despre enormul nostru potential agricol si despre ideea ca, totusi, tari ca Romania ar putea sa redevina, intr-o forma extrem de tehnologica si cu standardele de securitate alimentara necesare, un nou granar al Europei", a spus Baconschi, la finaul intrevederii cu omologul irlandez, transmite MEDIAFAX.

Ministrul de Externe a adaugat ca, daca Romania isi modernizeaza agricultura, exista sansa unor standarde de performanta pozitive.

"Este mai putin plauzibil sa ne asteptam ca Europa sa fie hranita de Brazilia, de exemplu, in sedolul 21. Daca noi ne modernizam agricultura, putem atinge standarde de performanta indiscutabil pozitive", a apreciat Baconschi, la declaratiile de presa cu omologul irlandez.

  • Romania in top 10

Totusi, Romania ocupa primul loc in UE in ceea ce priveste suprafata cultivata cu porumb, detinand aproape 30% din suprafata totala de 8,6 milioane de hectare.

In schimb, Romania va ajunge anul acesta, ca urmare a dublarii productiei de porumb fata de 2007, pana la 9 milioane de tone, in top 10 mondial al tarilor producatoare, dupa Statele Unite, China, Brazilia dar inaintea altor tari ca Ucraina, Spania sau Federatia Rusa. Productia de anul acesta valoreaza circa 1,3 miliarde de euro, la pretul de circa 142 de euro/pe tona (600 lei/tona) care se practica acum pe piata

In prezent, fermierii au recoltat doar jumatate din suprafata de porumb, conform Ministerului Agriculturii, dar rezultatele sunt pozitive, cu o medie de 4 tone/ha si un varf maxim de 10 tone/ha, in ciuda vremii nefavorabile din ultima perioada, transmite ZF.

In comparatie, estimarile privind productia de porumb se ridica la 303 mil. tone in SUA, 162 mil. tone in China, 54 mil. tone in Brazilia sau 15 mil. tone in Argentina, dupa cum arata un studiu al United States Department of Agriculture (USDA).

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

De asemenea, la ora actuala, Romania se afla in top 10 la nivel international pentru consumul de bere pe cap de locuitor. Romania se plaseaza insa pe locul 5 in lume la viteza internetului, conform unor studii, precum si in top cinci mondial al tarilor din care se expediaza mesaje spam. [Romania, in topul tarilor emitente de spam]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.