Romania ocupa locul al doilea in Uniunea Europeana (UE), dupa Bulgaria, in functie de cresterea costurilor totale cu forta de munca din trimestrul al doilea pentru o ora de lucru, de 5%, fata de aceeasi perioada a anului 2009, la nivelul blocului comunitar cheltuielile inregistrand un avans de 1,6%.

  • Care este situatia in primul trimestru al anului?

In primul trimestru, cresterea anuala a costurilor cu forta de munca suportate de angajatorii romani a fost de 7,4%, ritm care a plasat Romania tot pe locul al doilea, de asemenea dupa Bulgaria, potrivit datelor Eurostat. In al doilea trimestru al anului trecut, indicatorul a urcat cu 11,7%, informeaza MEDIAFAX.

In perioada aprilie-iunie, costurile salariale pentru o ora de lucru au crescut cu 4,9%, fata de aceeasi perioada din 2009. Ritmul este depasit doar in Bulgaria, unde remuneratiile au urcat cu 10,4%, iar cheltuielile totale cu forta de munca au crescut cu 8,6%.

Alte cheltuieli incluse in costul total al fortei de munca, precum contributiile sociale platite de angajatori, au avansat cu 5,1%.

  • Care este situatia in tarile din Europa?

Din cele 24 de state pentru care biroul de statistica al Comisiei Europene a prezentat date, opt au inregistrat scaderi ale costurilor totale cu forta de munca din al doilea trimestru, celelalte consemnand evolutii pozitive. Cele mai mari reduceri au fost observate la Lituania (7%), Letonia (5,8%) si Estonia (2,6%).

La nivelul UE, costurile salariale au urcat cu 1,5% in al doilea trimestru, comparativ cu acelasi interval din anul trecut.

Costurile totale cu forta de munca includ cheltuielile legate de salarii si pe cele nonsalariale, dar nu cuprind subventii sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament.

Eurostat defineste prin cheltuieli salariale remuneratiile directe, bonusurile si alocatiile platite in numerar sau in natura de angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, plati pentru concedii si catre schemele de economii ale angajatilor si plati in natura precum alimente, combustibil, masina companiei si altele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.