Deficitul comercial a ajuns la 5,36 miliarde de euro dupa primele sapte luni ale anului, cu putin peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, desi in iulie exporturile au continuat sa creasca intr-un ritm mai rapid decat importurile.

In perioada ianuarie-iulie, exporturile au crescut in euro cu 25% fata de aceeasi perioada din 2009, la 20,56 miliarde euro, depasind avansul de 19,6% al importurilor, care au insumat 25,9 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de MEDIAFAX.

De altfel, in fiecare luna exporturile au crescut mai rapid decat importurile, insa decalajul nu a fost inca eliminat.

Trendul de recuperare a decalajelor a inceput anul trecut, cand, atat exporturile, cat si importurile au scazut in fiecare luna, dar reducerea importurilor a fost aproape constant mai accentuata decat cea a exporturilor.

In primele sapte luni ale acestui an, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor au fost detinute de grupele de masini si echipamente de transport (42,9% la export si 35,2% la import) si alte produse manufacturate (34,3% la export si respectiv 30,9% la import).
In iulie, exporturile au urcat cu 30,9%, iar importurile cu 28,1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.