Pretul graului a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, piata reactionand la decizia Rusiei de a interzice de pe 15 august exporturile de cereale, ca urmare a daunelor provocate de seceta.

Premierul Vladimir Putin a anuntat joi masura de a opri exporturile de cereale si faina, pentru a tine sub control inflatia, din cauza celei mai grave secete din ultimii 130 de ani.

Operatorul feroviar national din Rusia va opri transporturile de grau destinat exportului incepand de sambata, relateaza MEDIAFAX.

Contractele futures pentru grau au atins la bursa din Chicago nivelul de 8,41 dolari pe busel (unitate de masura britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 de litri), cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Pretul este aproape dublu comparativ cu inceputul lunii iunie.

Cresterea cotatiei graului aminteste de situatia de la inceputul anului 2008, cand preturile au depasit 13 dolari pe busel, iar inflatia in cazul alimentelor a provocat proteste violente in multe tari din intreaga lume.

Actiunile unor producatori europeni importanti de bere s-au depreciat, in conditiile in care pretul orzului a crescut in tandem cu cel al graului, astfel incat Carlsberg au scazut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listata la Londra) cu 1,8%.

Titlurile Nestle, Danone, Unilever si ale producatorului de paine Associated British Foods au coborat cu 0,9%-1,6%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.