Avocatii specializati in drept comercial estimeaza ca numarul firmelor noi va scadea cu cel putin 20% in 2010, din cauza ingreunarii procedurii de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale, care dubleaza timpul necesar infiintarii unei firme.

"Noile reglementari privind infiintarea firmelor, corelate cu un al doilea an consecutiv de criza economica, vor duce la o scadere cu cel putin 20% a numarului firmelor noi", se arata intr-un comunicat de marti al Cabinetului de avocatura Scarlatescu Law Office, citat de NewsIn.

Astfel, 2010 este al doilea an in care numarul celor care apeleaza la serviciile unui avocat pentru infiintarea unei firme este in scadere. Potrivit avocatilor in drept comercial, procedura de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale este blocata, dar acestia propun si o noua solutie temporara, si anume infiintarea societatii la cabinetul avocatului care face inregistrarea firmei.

„Procedura de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale s-a complicat si, in anumite conditii, poate duce la blocaje. Noua lege detaliaza procedura de obtinere de la administratia finantelor publice a certificatului care atesta cate sedii sociale sunt situate la acea adresa. Din pacate, ordinul nu stabileste si procedura de radiere a sediilor din baza de date respectiva, motiv pentru care, pana la aparitia unei reglementari in acest sens, apartamentele in care s-au inregistrat sedii in conformitate cu noua procedura (sedii care din varii motive vor fi mutate in scurt timp) vor ramane blocate, intrucat in baza de date a administratiilor financiare vor figura in continuare ca sedii sociale ale unor firme”, a explicat Simona Olteanu, Managing Partner la Scarlatescu Law Office.

Ca urmare, durata demersurilor de inregistrare a unei firme va creste proportional cu durata necesara pentru obtinerea respectivului certificat. Reprezentantii Scarlatescu Law Office estimeaza ca durata de infiintare a unei firme se va dubla in perioada urmatoare.

  • Solutii pentru investitori
Avocatii propun doua solutii pentru investitorii care nu mai au posibilitatea inregistrarii sediilor sociale in apartamente: inregistrarea sediilor in cladirile de birouri care au posibilitatea recompartimentarii spatiului in functie de necesitati sau stabilirea sediului social la sediul cabinetului avocatului.

"Modalitatea prevazuta de legea avocatilor a ramas in vigoare si permite stabilirea sediului social la cabinetele de avocatura, pentru cel mult un an, fara posibilitate de prelungire. Aceasta a ramas singura alternativa pentru un investitor care ar dori infiintarea unei firme in cel mai scurt timp posibil si fara prea mari cheltuieli/investitii inainte de inceperea efectiva a activitatii", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
De ce este important să construim cu o firmă autorizată și cu...
De ce este important să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.