Romania ocupa locul doi in Europa, dupa Letonia, din punct de vedere al inegalitatii distributiei veniturilor, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Primul pas spre rezolvarea problemei este intelegerea faptului ca nu exista pranz gratuit. Intotdeauna, cineva trebuie sa plateasca atunci cand se fac excese financiare. De regula, oamenii incearca pe toate caile posibile sa faca pe altcinevca sa plateasca pentru consumul lor in exces fata de posibilitati", a spus Lazea la dezbaterea "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale", potrivit MEDIAFAX.

El s-a referit la problemele din Romania din punct de vedere al sectorului public si a prezentat si mai multe strategii generale pentru amanarea rezolvarii problemelor.

  • Solutie posibila: Redistribuirea veniturilor de la populatia bogata la cea saraca

Economistul a aratat ca, in general, una dintre strategiile posibile pentru solutionarea problemelor este redistribuirea veniturilor de la populatia bogata la cea saraca.
Retail jobs

"Cea mai mare parte a populatiei poate trai mai bine, in mod sustenabil, daca exista un contract social intern, prin care paturile bogate sa accepte sa cedeze o parte din veniturile lor paturilor sarace. Aceastea din urma insa trebuie sa dovedeasca faptul ca merita un astfel de sacrificiu", a afirmat Lazea.

El a precizat ca in Romania "ambele drumuri sunt blocate", ceea ce inseamna ca statul a ajuns la un coeficient Gini (de distributie a veniturilor) de 0,36, al doilea in Europa dupa Letonia. Cu cat creste coeficientul Gini, cu atat este mai inegala distributia venitului.

"Asta inseamna ca depasim din punct de vedere al inegalitatii veniturilor Portugalia, Grecia si state sudice", a spus Lazea.

  • Populismul este periculos si nu are culoare politica

Alte strategii prezentate de economist au insemnat recurgerea la populism, recurgerea la imprumuturi externe si amanarea responsabilitatii individuale.
Citeste si:
Mircea Badea: „Acum suntem toți antivacciniști pentru că nu ne...
Mircea Badea: „Acum suntem...

"Liderii populisti promit rezolvari usoare, fara costuri pentru populatie, care intotdeauna se dovedesc iluzorii. (…) Astfel, cel mai mare pericol in intreaga Europa il constituie recrudescenta mesajelor economice populiste", a continuat oficialul BNR.

El a aratat ca populismul nu are culoare politica si presupune ca intotdeauna vina apartine altora - straini, rromi, bancheri, evrei etc.

"Pe termen lung, nota de plata este intotdeauna mai mare pentru tarile care urmeaza politici populiste", a adaugat Lazea.


In ceea ce priveste apelarea la imprumuturi externe, Lazea a spus ca acestea pot de multe ori prea costisitoare.

"Imprumuturile vor trebui insa rambursate si, de multe ori, costul total al imprumutul excede cu mult beneficiul initial", a spus economistul-sef al bancii centrale, subliniind importanta investitiilor straine directe si a fondurilor nerambursabile europene.

Citeste si:
Economist-sef BNR: Cresterea economica nu se obtine prin politici...
Economist-sef BNR: Cresterea...

El a mentionat ca Romania a trecut in ultimele decenii de doua ori prin faza de recurgere masiva la imprumuturi externe, in perioadele 1965 - 1980 si 2000 - 2009.

Isarescu: Banii nu pica din cer, iar societatea trebuie sa inteleaga ca realitatea este cinica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.