Ministrul economiei, Adriean Videanu a declarat ca inundatiile si majorarea TVA la 24% vor conduce la o scadere economica de 1,5% in acest an si a anuntat ca prognoza revizuita a FMI arata ca, in 2011, scaderea va fi de 0,5%.

“Daca nu majoram TVA ne apropiam spre acel zero fatidic, cu efect pe deficit. Ne incadram intre 6 si 8% deficit”, a spus Videanu.

Acesta a precizat, la The Money Channel, ca prognoza revizuita a Fondului Monetar International (FMI) arata ca Romania va inregistra in 2011 o scadere economica de 0,5%.

Potrivit lui Videanu, masurile cele mai potrivite pe care Guvernul ar trebui sa le ia in momentul de fata tin de stimularea consumului, fie prin cresteri de salarii, fie prin reducerea altor taxe.

“Majorarea TVA, din punct de vedere al presiunii pe consum dar si al efectelor pe inflatie, isi produce efectele in primele luni, dupa care nu va mai produce efecte pe inflatie. Guvernul trebuie sa vina cu masuri active pentru stimularea cererii interne. (…) Ori majoram salariile, ori reducem alte taxe, ca sa marim cererea, pentru ca marirea TVA deja isi produce efectele toxice”, a precizat, la The Money Channel, ministrul economiei.
Pe de alta parte, Videanu a declarat ca Guvernul va lansa la toamna un nou pachet de masuri de stimulare a economiei, care vor viza, in principal, impulsionarea cererii, stimularea pietei de capital, precum si vanzarea participatiilor minoritare pe care statul le detine la unele companii, prin listare la bursa.

Retail jobs

“Pe pachetele detinute de Ministerul Economiei se pot obtine cateva miliarde de euro, anul acesta vom atrage 4 -5 milioane de euro, anul viitor se pot face vanzari ale pachetelor minoritare pe bursa, Romgaz va fi un succes extraordinar. Acestea sunt cele mai transparente privatizari”, a mai adaugat Videanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.