Economia Romaniei va ramane in recesiune in 2010, sustin economistii, care mizeaza pe o scadere economica ce ajunge si la 3% din PIB, redresarea economica fiind amanata cel mai devreme pentru anul 2011. Scaderea drastica a consumului va face imposibila revenirea economiei romanesti, in conditiile in care consumul are cea mai mare pondere in formarea Produsului Intern Brut.

  • Fitch: -1%:
Dupa ce in 2009 economia Romaniei a inregistrat un declin de peste 7%, anul acesta va mai scadea cu inca 1%, potrivit asteptarilor conservatoare ale agentiei de rating Fitch. Insa, este posibil ca estimarea sa fie revizuita pentru a lua in calcul si efectul majorarii cotei TVA.

Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific in cadrul Fitch Ratings, estimeaza o contractie de 1% pentru 2010, dar nu considera necesara schimbarea perspectivei de rating pentru Romania.

  • Coface: -2%
Daca la inceputul acestui an inca speram sa auzim de crestere economica, acum a deveni o certitude faptul ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009 din punct de vedere economic.

In ciuda estimarilor initiale de revenire catre o crestere timida in a doua jumatate a anului pe fondul cresterii cererii din partea partenerilor externi, datorita masurilor de austerita luate de guvern, economia Romaniei va suferi in 2010 o contractie de aproximativ 1,5% - 2% a PIB fata de 2009, potrivit Coface Romania.

  • ING: -3%
Una dintre cele mai pesimiste prognoze privind evolutia economiei romanesti in 2010 este cea prezentata de ING Bank Romania, care indica o contractie a Produsului Intern Brut de 3% pentru acest an. Mai mult, ING estimeaza ca economia va scadea si in 2011, cu 2,2%, urmand sa inregistram crestere economica abia in anul 2012.

"Am fost nevoiti sa ne revizuim estimarile moderat-optimiste la o scadere a PIB de aproximativ 3% in 2010, din cauza taierii salariilor bugetarilor si a majorarii TVA. Ne asteptam sa inregistram crestere abia din 2012", spun analistii ING, adaugand ca nivelul acesteia, exprimat in euro, va fi mai mic decat cel raportat in 2008.

Citeste integral prognozele economice pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.