Guvernul nu mai are unda verde pentru taierea pensiilor, fapt ce va conduce la majorarea impozitelor, sustin economistii, care spun ca se va majora cota TVA, dar spera ca autoritatile nu se vor atinge si de cota unica. In acest timp, Romania risca sa nu mai primeasca urmatoarea transa de la FMI, iar leul se depreciaza puternic.

Majorarea cotei TVA este ultima solutie pe care o mai are guvernul pentru a salva deficitul bugetar si a se incadra in tintele impuse de Fondul Monetar International. Desi o crestere a cotei TVA va afecta puternic consumul, mai ales in conditiile in care economia inca se afla in recesiune, economistii sustin ca statul nu mai are alta sansa, scrie Wall-Street.ro.


Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, este de parere ca majorarea TVA sau a altor impozite va ingropa mediul de afaceri, dar subliniaza ca guvernul a ratat toate sansele de salvare pe care le-a avut.

"Nu dezbat daca decizia Curtii Constitutionale este justa sau nu, insa din punct de vedere economic problemele raman. Cea mai buna solutie era sa dam oameni afara din sistemul public in 2009, dar acest lucru nu s-a intamplat. A doua solutie era sa taiem salariile si pensiile pentru ca nici primele si nici urmatoarele nu erau sustenabile, dar nu s-a reusit. Acum o sa se recurga la a treia solutie, cea care presupune majorarea impozitelor", a declarat Lucian Croitoru.

Guvernul ia in calcul cresterea TVA de la 19% la 24%, ca urmare a deciziei CCR cu privire la legile austeritatii, exceptie urmand sa faca TVA la alimente si imbracaminte.

Ce spun si alti economisti spre posibilitatea majorarii TVA-ului pentru reducerea deficitului bugetar cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.