Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-a contractat in primul trimestru al acestui an cu 2,6% fata de trimestrul I din 2009, in conditiile in care industria a fost singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate, cu 4,2%, potrivit datelor publicate joi de INS.

Produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96,707 miliarde lei (23,5 miliarde euro) preturile anului curent, in scadere - in termeni reali - cu 2,6% fata de trimestrul I 2009, arata datele estimative publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%. Reduceri mai mici s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii (-2,7%), transmite NewsIn.

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul I 2010 cererea interna a scazut cu 3%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, in principal pe seama reducerii cu 28,9% a formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-19,7%).

Volumul cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice s-a diminuat cu 1,8%.

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut imbunatatirea exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).

In serie ajustata sezonier, produsul intern brut din primul trimestru al acestui an a scazut in termeni reali cu 0,3% fata de cel din trimestrul IV din 2009, la 124,542 miliarde lei (30,26 miliarde euro) preturi curente, mai arata datele INS.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Cu toate acestea, scaderea anuntata de INS este ceva mai mica decat anticipau analistii financiari bancari, care mizau, in medie, pe o contractie a produsului intern brut in trimestrul I al acestui an in termeni reali cu 3,4% fata de perioada similara din 2009 si cu 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.