Business1 Iunie 2010

Lectura de 2 minute

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a spus ca, pana miercuri, va fi elaborat actul normativ prin care angajatilor din intreprinderile cu capital de stat si din regiile nationale li se vor scadea salariile cu 25%.

Ministrul Muncii a afirmat ca salariatii din companiile nationale (n.r. companiile de stat) nu vor scapa de reducerile salariale, acestea urmand sa se faca printr-un act normativ separat. "Aseara, in sedinata de guvern, s-a decis ca Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii sa vina pana miercuri cu o forma de act normativ care sa permita ca si salariile din inteprinderile si regiile cu capital de stat sa poata fi reduse cu 25%", a declarat ministrul Muncii, Mihai Seitan, citat de NewsIn.

Totodata, vor fi impozitate suplimentar si drepturile de autor astfel incat din acestea sa fie platite si contributii la fondul de pensii si la cel de somaj. "In perioada imediat urmatoare se va emite un act normativ de catre Finante prin care conventiile civile, drepturile de autor platite salarial, nu cele platite pentru opere de arta, precum si banii pe care ii castiga persoanele fizice autorizate vor avea regim de salariu si vor fi impozitate si vor fi platite contributii ca pentru orice persoana angajata", a spus Seitan.

Deocamdata, proiectul este doar o intentie a Executivului urmand sa se treaca la elaborarea actului normativ. "La impozitul care se plateste si acum, contributia de sanatate, se vor adauga contributiile pentru pensii care nu se platesc acum, cele de somaj care nu se platesc acum din venitul salarial total, alcatuit din salariul pe cartea de munca si din drepturile de autor", a precizat ministrul Muncii. El a adaugat ca o parte din impozit va fi suportata de catre angajat si cealalta de catre angajator.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a sustinut insa tot luni ca masura privind reducerea tuturor salariilor cu 25% nu se va aplica la companiile cu capital de stat, si ca astfel, salariile angajatilor din CFR nu vor fi reduse.

Citeste si:
DNA: Zece companii de stat au sponsorizat ILEGAL Gala Bute
DNA: Zece companii de stat au...

"CFR nu este institutie bugetara si nu se aplica reducerea cu 25% a salariilor. La companiile care sunt cu capital de stat se va aplica un alt sistem si se lucreaza acum la un proiect de lege. Aceasta reducere cu 25% a tuturor salariilor din companiile de stat nu va fi aplicata", a spus Vladescu.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.