Pasagerii ale caror zboruri au fost anulate din cauza norului de cenusa lasat pe cerul Europei de eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda nu vor fi despagubiti pentru daunele suferite din aceasta cauza. In schimb, companiile aeriene au hotarat sa le ramburseze acestora banii pe bilete.

Pentru ca vorbim de o calamitate naturala, pasagerii nu vor fi despagubiti daca, din cauza anularii zborului, au ratat o afacere sau au fost nevoiti sa plateasca pentru o camera de hotel. Insa, in ceea ce priveste banii platiti pentru achizitionarea biletelor de avion, pasagerii au trei variante. Fie sunt reprogramati pentru un alt zbor, fie li se returneaza sumele platite sau lasa acesti bani in contul unei calatorii viitoare, scrie EVZ.ro.

„Pasagerii ale caror curse au fost anulate au trei variante. Fie sunt reprogramati pe parcurs la alte zboruti, fie solicita returnarea banilor, sau accepta sa foloseasca aceasta suma de bani ca pe un credit, pe care sa o foloseasca pentru a cumpara bilete la alta calatorie. Compania Wizzair returneaza banii in urma unei cereri scrise, dar banii nu sunt returnati pe loc”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Daniel Alexandru Amzar. [Spatiul aerian al Romaniei, redeschis partial]

In ceea ce priveste operatorul aerian national, pasagerii care au rezervat bilete la cursele Tarom pot alege intre a fi reprogramati sau a li se returna banii. „Returnarea banilor se va face in agentia emitenta, chiar daca nu este o agentie Tarom”, a explicat Luana Roth, PR & Communication Specialist din cadrul operatorului aerian.

In ceea ce priveste turistii blocati in Romania, ministrul Dezvoltarii regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat ca este operationala o linie telefonica verde - 0800 868 282- unde se pot obtine informatii despre oportunitati de cazare si transport catre tara de origine. Putin mai norocosi sunt turistii ramasi pe aeroporturile bucurestene deoarece acestia au reducere 50% la cazare, in 15 hoteluri din Capitala, potrivit Realitatea.net.

"Cei care doresc sa se cazeze, si nu gasesc o posibilitate de a pleca din Romania fara avion, se pot caza pentru 24 de ore in 15 hoteluri din Bucuresti si in orasele unde exista aeroporturi internationale la 50% din tariful de cazare. Marii transportatori romani rutieri si SNCFR-ul sunt in permanenta legatura cu cei care raspund la tel verde si comitetul de monitorizare precum si celelalte ministere care sunt implicate in gestionarea aceste situatii, si furnizeaza informatii legate de rutele care sunt deschise acum: aeriene dar si cele rutiere si feroviare", a mai anuntat Elena Udrea.

Citeste si:
Zelenski: „Peste 12.000 de soldați ruși au fost uciși în războiul...
Zelenski: „Peste 12.000 de...

Companiile aeriene "testeaza cerurile"

Intre timp, compania aeriana Blue Air a efectuat, luni, un zbor test fara pasageri de pe Aeroportul Baneasa in zona considerata contaminata de cenusa vulcanica.

"Aeronava Boeing 737-800 Next Generation se va ridica la o anumita inaltime in spatiul aerian din Romania, in zona considerata contaminata. Zborul va avea loc in jurul orei 13:30 de pe aeroportul Aurel Vlaicu Bucuresti Baneasa", a precizat compania intr-un comunicat.

Mai multe companii aeriene mari din Europa au efectuat duminica zboruri test in zona contaminata de cenusa vulcanica. "Rezultatele obtinute in urma acestor zboruri arata ca nu exista niciun impact in zona", a declarat secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeana, Diego Lopez Garrido, a carui tara detine presedintia Consiliului UE.

Citeste si:
Importanța confortului și a siguranței pasagerilor în autobuzele...
Importanța confortului și a...

Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, a declarat ca daca norul de cenusa "va continua sa se miste asa cum se misca in prezent, atunci maine (luni - n.r.) aproape 50% din spatiul Uniunii Europene nu va mai comporta riscuri", ceea ce va permite reluarea zborurilor.

O purtatoare de cuvant de la KLM - una dintre companiile care a efectuat zboruri-test - a declarat pentru CNN ca spatiul aerian european este sigur, cu exceptia Islandei.

Ministrii europeni ai transporturilor au luni o reuniune tehnica pentru a discuta despre rezultatele zborurilor-test.

Norul de cenusa vulcanica care a tinut la sol mii de avioane aproape o saptamana, a cauzat in fiecare zi pierderi de circa 150 de milioane de euro. Doar Air France-KLM a anuntat pana acum pierderi de 50 de milioane de euro, potrivit Le Figaro. Cele mai afectate companii din zona de nord a Europei, unde a erupt vulcanul, sunt Brithis Airways, Easyjet si Ryaniar.

Citeste si:
Wizz Air renunță, de la sfârșitul lunii octombrie, la zboruri spre...
Wizz Air renunță, de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.