Cursul de schimb i-a luat prin surprindere pe romani, care se asteptau sa ajunga sa cumpere un euro cu 4 lei de Paste, insa sentimentul investitorilor, miscarile de pe pietele valutare si tensiunea provocata de situatia de criza din Grecia au condus la depreciera leului, rata de schimb urcand la 4,1425 lei/euro de la 4,065 lei/euro.

Moneda nationala se apreciase puternic in luna martie, cursul coborand pana la 4,065 lei/euro si chiar si mai jos pe piata interbancara, insa tot avansul obtinut in fata monedei europene a fost pierdut in 12 zile, timp in care cursul de schimb a urcat la 4,1425 lei/euro, nivel apropiat ca pe 21 ianuarie, potrivit referintelor publicate de banca centrala.

Economistii ING explica deprecierea leului de ieri ca fiind cauzata de scaderea burselor din Asia si Europa, dar nu exclud si o interventie valutara a bancii centrale. “Credem ca leul ar putea sa se deprecieze avand in vedere ca bursele din Asia au inregistrat scaderi, iar cele din Europa se asteapta sa deschida in scadere”, explica Vlad Muscalu, economist in cadrul ING, in cadrul unui raport.

Prognoza de curs a ING sugereaza ca euro va ajunge sa fie tranzactionat cu 4,15 lei la finalul trimestrului al doilea din acest an.

Leul s-a depreciat in sedinta de ieri cu 0,29%, cursul urcand cu 1,2 bani, iar in ultimele aproape 2 saptamani moneda nationala a pierdut 1,86% fata de moneda europeana. In ansamblu, fata de inceputul anului cand cursul de schimb era de 4,2265 lei/euro, moneda nationala s-a apreciat cu 1,98%.

„Deprecierea a venit ca urmare a incertitudinilor legate de Grecia. Pana acum 2 zile nu se stia ce se va intampla cu Grecia, investitorii au fost foarte sensibili la acest subiect, iar monedele emergente s-au depreciat”, a declarat Dragos Cabat, membru in conducerea CFA Romania.

Mai multe detalii despre evolutia monedei nationale cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.