Contractia economica s-a temperat la nivel anual in trimestrul al IV-lea din 2009 iar o oarecare moderare a scaderii a cunoscut si cererea interna, in timp ce segmentul extern a avut in continuare un impact pozitiv, atenuand ritmul declinului economic in ultima parte a anului, se arata in Raportul trimestrial macroeconomic al BCR „Romania - Intre optimism si pesimism”.

Desi nivelul de incertitudine este unul ridicat, economia ar putea reveni in teritoriul pozitiv in 2010 in conditiile reluarii la un nivel mai mult decat moderat a investitiilor in zona privata. Deficitul contului curent ar putea ramane la un nivel scazut in PIB, neexistand presiuni importante din partea celui comercial, in conditiile in care investitiile isi vor reveni lent, la fel ca si consumul.

Industria ar putea fi principalul factor de sustinere a cresterii economice in 2010, in special pe partea de cerere externa. Totusi, in ciuda unor semnale de moderare a declinului la finalul anului 2009, cererea interna va cunoaste cel mai probabil o revenire lenta, iar procesul de restructurare a companiilor din sectoarele industriale care depind de acest segment va fi mai pronuntat” considera Lucian Anghel, eonomistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Inflatia ar putea incheia anul 2010 in interiorul intervalul tintit, insa posibilitatea aparitiei unor pusee inflationiste la nivel lunar ar putea pozitiona inflatia la finele acestui an mai degraba in partea superioara a intervalului tintit. Presiuni de crestere a inflatiei nu sunt excluse, iar acestea ar putea fi generate de reluarea cresterilor de preturi la energie, de o posibila majorare suplimentara a accizelor sau a altor taxe, daca veniturile bugetare se vor situa la un nivel nesatisfacator, precum si de evolutia nefavorabila a preturilor la carburanti sau a productiei agricole.

Dobanda de politica monetara poate fi relaxata in continuare, neexistand presiuni din partea cererii interne. Implementarea reformelor in sectorul public conform acordului cu FMI ar putea crea presiuni suplimentare asupra cererii interne, iar inflatia s-ar putea incetini chiar mai mult.

Citeste si:
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
BCR a luat atitudine în urma...

Aprecierea monedei nationale in conditiile in care optimismul investitorilor a crescut constant de la inceputul acestui an a creat spatiu de manevra suplimentar pentru relaxarea politicii monetare avand in vedere ca o intarire mai accentuata a monedei nationale afecteaza competitivitatea exporturilor” a conchis Anghel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.