Aproximativ 27% din productia anula medie de vin din Romania reprezinta piata fiscalizata, restul fiind reprezentat de autoconsum si piata nelegala, sustine Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Acest fenomen atrage pierderi anuale la bugetul de stat de 100 mil. euro.

Din totalul productiei anuale medie de vin, de circa 5,5 mil. hectolitri, consumul fiscalizat se incadreaza intre 1,2 si 1,5 mil. hectolitri.

Restul este reprezentat de piata nelegala. Statul pierede astfel anual 100 mil. euro. Ar trebui luate o serie de masuri care sa stopeze acest fenomen, sa contribuie la o concurenta loiala, la spalarea pietei, iar producatorii de vin cu o productie intre 20 si 1.000 de hectolitri sa fie obligati, prin niste masuri fiscale lejere, sa declare cat produc si ce comercializeaza”, spune Ovidiu Gheorghe.

Potrivit acestuia, judetele Vrancea, Buzau, Prahova reprezinta zonele principale care alimenteaza piata nelegala de vinuri.

Mai multe detalii despre piata vinului din Romania cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.