Cursul de referinta al bancii centrale a coborat la un nivel minim din 7 ianuarie 2009, de 4,0801 lei/euro, in usoara scadere, cu 0,05%, fata de cel anterior, in conditiile in care leul s-a apreciat treptat in prima parte a sedintei, pana sub 4,08 lei/euro.

Leul a continuat sa se intareasca in fata monedei europene, coborand usor chiar si sub nivelul de 4,08 lei/euro, in contextul in care si alte monede din regiune au castigat teren in fata euro, informeaza NewsIn.

"Tendinta de apreciere a leului este corelata cu evolutiile valutelor din regiune, care in ultima perioada s-au intarit semnificativ in fata euro. Totusi, leul a inregistrat oarecum o crestere mai usoara fata de celelalte valute regionale, dar nu cred ca BNR a avut un rol in aceasta temperare a avantului
", a declarat un dealer din piata bancara, citat de Wall-Street.ro.

Si chiar BNR nu a avut (poate) nimic de-a face in aprecierea leului, pentru ca daca ne gandim putin la tot "tam-tam-ul" cu Grecia (n.r. una dintre tarile din zona euro), ne putem da seama ca toate aceste stiri nu au avut un efect benefic asupra monedei unice europene. Astfel, datorita problemelor din peninsula elena, care treptat s-au transferat la nivelul intregii UE, moneda europeana s-a depreciat pe pietele internationale, de la o paritate de circa 1,35 dolari/euro pe 15 februarie 2010, la una de aproximativ 1,36 dolari/euro joi, 18 februarie. De aici si aprecierea leului romanesc. Pentru ca daca vom compara un euro slabit cu un leu "constant", desigur ca moneda romaneasca se va aprecia (artificial) in fata euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.