Romania trebuie sa se bazeze pe un nou model de crestere economica axat pe promovarea exporturilor, inclusiv din domeniul serviciilor, in conditiile in care modelul anterior de crestere bazat pe consum s-a dovedit nesustenabil.

"Intre 2006 si 2008 am avut un model de crestere bazat pe consum si foarte putin sau deloc pe exporturile nete, ceea ce s-a dovedit nesustenabil, nu numai pentru Romania, ci si pentru SUA sau Spania. Avem nevoie de un nou model de crestere economica prin promovarea exporturilor", a explicat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

El a mai spus ca, in contextul in care Europa ar urma sa devina o zona exportatoare de servicii in viitorul apropiat, si Romania ar trebui sa se alinieze acestei tendinte, informeaza NewsIn.

"Romania ar trebui, mai degraba repede decat incet, sa se alinieze tendintei de export a serviciilor, nu doar a marfurilor. Turismul si transportul international ar putea deveni valori in acest sens", a precizat Lazea, care a adaugat ca, desi acum cele doua domenii sunt intr-o situatie mai proasta decat cele din alte tari din jurul Romaniei, odata cu valorificarea lor ele ar deveni importante surse de castig.

In acelasi ton gandeste si Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Sunt putine sanse ca Romania sa aiba o crestere economica solida si pe termen lung fara o crestere a exporturilor. (...) Fara exporturi solide, iesirea Romaniei din criza nu va fi posibila", a spus Vladescu la reuniunea consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

El a cerut consilierilor economici ai misiunilor romanesti din strainatate sa acorde sprijin si asistenta tuturor intreprinzatorilor romani, nu doar celor care deruleaza afaceri de anvergura. "Romania creste de 20 de ani nu numai datorita companiilor mari si marilor afaceristi, pentru ca acestia au consilieri. Cei mici, cei multi au nevoie de dumneavoastra", a adaugat Vladescu.

"Probabil ca nu stiti, dar Romania este in top 20 in ce priveste reteaua de cai ferate, lungimea conductelor sale de transport este mai mare decat in Norvegia, iar caile fluviale navale sunt mai lungi decat in Marea Britanie. De asemenea, turim nu inseamna doar plaja la Marea Neagra, ci si turism religios, cultural si sportiv. Pe viitor, Ministerul Transporturilor si Ministerul Turismului ar trebui sa apeleze la expertiza consilierilor economici pentru promovarea acestor domenii in strainatate", a conchis Lazea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.