Daca la sfarsitul anului 2009 perspectivele asupra cresterii volumului de angajari erau rezervate, specialistii in resurse umane incep sa priveasca cu optimism piata fortei de munca in 2010, unde, inca din luna ianuarie, numarul proiectelor de recrutare este in usor avans.

La sfarsitul anului trecut, parerile fata de cum va evolua piata fortei de munca erau impartite: unii recruiteri apreciau ca inghetarea salariilor si a volumului de angajari va ramane o tendinta si pentru prima jumatate a anului 2010, in timp ce altii vorbeau despre semne de redresare a pietei.

Chiar daca in prima parte a acestui an nu se va putea vorbi de mari angajatori, piata ofertelor de slujbe continua sa absoarba angajati cu vechime si expertiza, din industriile IT, outsourcing, retail, farma sau FMCG. Cu toate acestea, numai companiile care si-au bugetat cresteri de personal vor afisa oferte pentru posturi nou create, in timp ce restul organizatiilor vor recruta punctual, pentru inlocuiri in functie.

In urma externalizarii serviciilor companiilor vest-europene in Romania, prin proiecte de tip “greenfield”, unele companii s-au indreptat catre solutia recrutarilor in masa. De exemplu, HP a anuntat cresterea cu 30% a echipei, prin angajarea a 600 de persoane in 2010, in timp ce Alcatel deruleaza recrutari de volum in Timisoara.

Tendinta de revigorare a pietei se reflecta si in ofertele postate pe site-urile de recrutare eJobs, BestJobs si Myjob. In top 5 domenii cu cele mai multe joburi disponibile postate pe site-ul de recrutare Myjob in ianuarie 2010 conduc vanzarile, urmate de inginerie/tehnologie, serviciu clienti, IT&C (atat software, cat si hardware) si educatie/training.

Mai multe detalii despre evolutia pietei locurilor de munca in 2010 cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.