Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 4,74% la sfarsitul lunii decembrie, fiind cu 0,24 puncte procentuale mai mare fata de limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 4,5%.

Rata anuala a inflatiei a urcat in decembrie la 4,74%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,32% fata de noiembrie, in ton cu asteptarile analistilor, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, banca centrala ratandu-si tinta pentru al treilea an la rand. Cu toate acestea, BNR s-a mentinut in primul an de criza cu mult mai aproape de ceea ce a estimat in privinta inflatiei, comparativ cu ce a promis Guvernul prin Bugetul pe 2009.

Banca Nationala a Romaniei avea pentru finalul lui 2009 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (intervalul tintit fiind 2,5-4,5%). In noiembrie, BNR a modificat prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2009, aceasta urcand pana la 4,5%, de la 4,3 cat era prognoza anterioara, pe fondul unor cresteri ale preturilor ce vor fi generate de accizele la tutun, a explicat la acel moment Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

Preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,32% fata de cele din noiembrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,54%, iar bunurile alimentare, cu 0,34%, in timp ce tarifele la servicii au scazut, in medie, cu 0,25%.

Mai multe detalii despre ratarea tintei de inflatie si scumpirile de pretui din 2009 cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.