Industria bunurilor de larg consum din Romania a ramas si anul acesta deosebit de concurentiala, activitatea jucatorilor nefiind afectata atat de mult de criza financiara, cat de propriul ciclu de business. Astfel, anul ce urmeaza sa se incheie a fost unul al decizilor de sistare a productiei sau de extindere a activitatii.


Coca-Cola, in fata unei noi inchideri

Unul dintre cele mai rasunatoare anunturi din piata bunurilor de larg consum din acest an l-a reprezentat inchiderea unitatii de productie a Coca-Cola Hellenic Bottling Company Romania de la Iasi. In 2008 compania renunta si la fabrica din Oradea. Astfel, in prezent, Coca-Cola HBC Romania mai detine trei unitati de productie – Ploiesti, Timisoara si Poiana Negri.

Pepsi Americas in Romania, cea mai mare investitie
La inceputul lunii septembrie, PepsiAmericas Romania, a inaugurat o noua unitate de productie, in judetul Ilfov, proiect ce va atrage pana in anul 2011 investitii totale de 150 milioane de dolari. Constructia fabricii din Dragomiresti Vale a inceput in luna iulie 2008, in prezent fiind finalizata prima faza a proiectului – construirea cladirii, care ocupa 30.000 mp din terenul cu o suprafata de 80.000 metri patrati detinut de companie, instalarea unei linii aseptice de imbuteliere si demararea productiei de Lipton Ice Tea.

Ultima ciocolata Poiana «made in Romania»
Pe 19 noiembrie Kraft Foods Romania a oprit definitiv productia in fabrica de la Brasov, urmand ca pana la sfarsitul lunii noiembrie cei 220 de angajati ramasi in societate sa primeasca preavizele de disponibilizare, iar de la inceputul lunii ianuarie 2010 sa intre in somaj.

Decizii pe piata berii
Heineken Romania, cel de-al doilea jucator pe piata interna de bere, a renuntat la productia de malt de la 19 octombrie, aceasta decizie afectand 61 de angajati. Totodata, Ursus Breweries, actionarii fostului producator de bere Bere Azuga SA au decis concedierea colectiva a angajatilor, incetarea activitatii principale, respectiv fabricarea berii, si inlocuirea acesteia cu inchirierea si subinchirierea de imobile. In urma acestei hotarari, 160 de angajati au fost concediati.

Citeste integral cele mai importante deschideri si inchideri de fabrici in 2009 pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.