Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008, declinul a fost de 7,1%. Concluziile sunt optimiste: Romania ar putea iesi mai repede din recesiune, iar trimestrul IV poate fi pozitiv.
Trimestrul al treilea din 2009 este al cincilea consecutiv de scadere a PIB fata de trimestrul anterior, insa rata de contractie s-a temperat la cel mai mic nivel din trimestrul III 2008, scrie Wall-Street.

Insa, scaderea PIB pentru primele noua luni din 2009, a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%, ceea ce ii poate face pe economisti sa spere ca Romania a intrat pe drumul de iesire din recesiune.

Cel putin, unul dintre economistii a carui parere are o mare greutate pentru economia Romaniei, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), considera ca rata de crestere economica va trece pe plus in primul trimestru din 2010 fata de trimestrul anterior. Acesta este atat de optimist incat nu exclude o evolutie pozitiva sau apropiata de 0 nici in ultimul trimestru din 2009.

"Incepand cu trimestrul I al anului viitor, economia isi va relua trendul ascendent (fata de trimestrul anterior, n.r.). Nu este exclus sa avem crestere pozitiva chiar din ultimul trimestru al acestui an, sau in orice caz aproape de 0. Fata de trimestrul al patrulea din 2008, contractia economica va fi mai redusa decat anticipam, de 5-6% fata de proiectia actuala de 7%", a spus Ghizdeanu, potrivit NewsIn.

Aflati ceea ce "ii ureaza" si alti specialisti economiei Romaniei pentru finele lui 2009 si 2010, pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.