Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri ca UE, FMI si Banca Mondiala isi incheie sambata misiunea, fara a prezenta un raport al negocierilor, revenirea acestora fiind conditionata de doua elemente: investirea unui Guvern legitim si aprobarea Legilor bugetului si a responsabilitatii fiscale.
"UE, FMI si Banca Mondiala isi incheie misiunea maine (sambata n.r.) fara a face raportul misiunii, conditionand revenirea pentru continuarea evaluarii dupa ce Romania va avea un Guvern in functie. De asemenea, FMI cere ca obligatii minimale aprobarea bugetului de stat pana in prima decada a lunii decembrie, dar in orice caz inainte de data de 10 decembrie, cand are loc board-ul FMI", a declarat Basescu. Potrivit sefului statului, reprezentantii celor trei institutii l-au informat ca vor reveni "imediat ce sunt solicitate", dar dupa instalarea unui Guvern legitim, in lipsa caruia nu pot fi continuate discutiile, informeaza NewsIn.

Seful statului a spus ca o alta solicitare "imperativa" a FMI, a CE si a Bancii Mondiale este ca Legea responsabilitatii fiscale sa fie transmisa in Parlament si adoptata inainte de sfarsitul anului. Celelalte conditii pot fi gestionate, a mai spus presedintele, mai ales in conditiile in care a promulgat, cu o zi in urma, Legea privind reorganizarea unor institutii publice si Legea unica a salarizarii.

"Avem doua chei: Guvern legitim pentru a rezolva problemele legislative - cea de-a doua cheie dupa Guvern legitim - buget de stat si Legea responsabilitatii fiscale", a conchis Basescu.

El a precizat ca delegatiile celor trei institutii internationale nu au venit doar in baza solicitarii sale, ci si in speranta ca Guvernul Croitoru va fi validat de Parlament.

Traian Basescu a dat asigurari ca orice Guvern va gasi solutiile pentru a plati salariile si pensiile, dar in lipsa banilor de la FMI finantarea va costa mai mult statul roman. "In lipsa banilor de Fond, finantarea este mult mai scumpa. Dobanzile pe care Guvernul le plateste pentru imprumuturile de pe piata sunt mult mai ridicate decat cele pe care le plateste pentru banii de la UE si de la FMI", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.