Desi contractia economiei romanesti din acest an ar putea ajunge la 8%, majoritatea estimarilor privind evolutia acesteia in 2010 indica faptul ca se va inregistra crestere economica, desi avansul o sa fie unul simbolic.
Cele mai pesimiste estimari privind economia Romaniei vin din partea analistul Neil Shearing de la Capital Economics.
Acesta declara ca economia va scadea doi ani la rand ca urmare a cresterii somajului si a inrautatirii datoriei externe, pe masura ce guvernul taie cheltuielile, chiar daca Banca Nationala a Romaniei spune ca a iesit din recesiune, informeaza Wall-Street.
  • "Este prematur si un pic ingrijorator sa vorbim despre redresarea economiei. In mod clar, perspectiva s-a imbunatatit, insa exista inca numeroase riscuri de cadere. Anticipam o scadere economica de 0,5% in 2010", a spus Neil Shearing, un economist pentru piete europene emergente.
  • Pentru 2010, Banca Comerciala Romana estimeaza o usoara crestere a Produsului Intern Brut (PIB), de doar 0,2%. Economistii BCR si-au revizuit, in scadere, prognoza privind contractia economiei romanesti din acest an, la 8%, dupa ce initial estimau o scadere de doar 4,9%.
  • Comisia Nationala de Prognoza (CNP) isi mentine, in prognoza finala de toamna, estimarea privind scaderea reala a Produsului Intern Brut de 7,7% in 2009, precum si pe cea de crestere a economiei Romaniei cu 0,5% in 2010.
Insa, Romania primeste o sansa si o speranta din partea Agentia de rating Fitch care estimeaza ca economia tarii va reveni pe crestere in 2010, cu o rata de 2%, dupa contractia prognozata la 7,5% in acest an. Totodata, Fitch prognozeaza un avans al produsului intern brut (PIB) cu 4% in 2011in Romania.

De asemenea, grupul bancar ING si-a revizuit in crestere proiectia privind evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei in 2010, anticipand o crestere de 1,6% fata de o scadere de 0,6% cat era precizat in estimarea anterioara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.