Transa a treia din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) va fi amanata, dupa ce guvernul nu a reusit sa aprobe legile cerute in acord pana la termenele asumate, o decizie urmand a fi luata dupa o noua misiune de evaluare in ianuarie, au declarat vineri pentru NewsIn surse convergente.
UPDATE: A treia transa de la FMI nu mai vine in 2009. Criza politica blocheaza evaluarile

"Conform programului nostru, boardul ar trebui sa se intalneasca pe 15 decembrie pentru a discuta problema Romaniei, astfel ca toate angajamentele tarii ar trebui indeplinite cu cel mult cinci zile inainte. Trebuie sa ne asiguram de o situatie fiscala adecvata in 2010 si pentru asta avem nevoie macar de buget "
, a afirmat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

"Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit. Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta"
, a completat Franks.

"Banii din urmatoarea transa de la Uniunea Eurpeana nu vor ajunge in Romania pana la finalul anului 2009. "In ceea ce priveste transa a treia din imprumutul de la FMI sunt sanse foarte reduse ca ea sa mai fie primita in acest an, cel mai probabil in ianuarie sau februarie 2010"
, a mai explicat seful misiunii FMI in Romania.


"Transa din decembrie va fi amanata. Probabil ca la inceputul lunii ianuarie va veni inca o delegatie sa semneze cu noul guvern, iar in jur de 20 ianuarie va fi aprobata transa in boardul FMI. Asta inseamna ca vom primi banii cu o intarziere de circa o luna si jumatate, daca totul merge cum trebuie"
, a afirmat una din sursele mentionate, precizand ca cele mai multe tinte fixate pentru 30 septembrie in acord au fost indeplinite de tara noastra.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit.

Comisia Europeana a amanat deja acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.

FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au anuntat, in aceasta dimineata, o conferinta comuna de presa pentru ora 14:00, in care vor fi prezentate concluziile preliminare ale misiunii de evaluare in Romania.


Isarescu recunoaste: Ma astept ca urmatoarea transa de la FMI sa fie intarziata

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, se asteapta ca transa pe care Romania urma sa o primeasca de la Fondul Monetar International la finalul acestui an sa fie amanata, pe fondul incertitudinilor, relateaza Wall-Street. "Da, ma astept!", a declarat Mugur Isarescu, ca raspuns la intrebarea daca se asteapta ca urmatoarea transa din imprumutul convenit de Romania cu FMI sa fie amanata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.