Reprezentantii patronatelor UGIR 1903 si CONPIROM considera ca, daca nu vor fi acordate transele III si IV din imprumutul de la FMI si transele de la Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala, Romania va intra in colaps, iar fara o crestere economica in 2010 se va ajunge la un milion de someri.
"Din acest motiv suntem dispusi sa sprijinim eforturile Fondul Monetar International pentru a relansa acordul de imprumut, pentru ca, daca nu incepem o crestere economica anul viitor, vom discuta despre un milion de someri si despre o lipsa a finantarii", a declarat, marti (n.r. 3 octombrie 2009), secretarul general al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), Dan Matei Agathon.

Totodata, presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, a precizat ca, inainte de discutiile cu reprezentantii FMI, Romania trebuie sa acceseze neaparat transa a treia de la Fond, pentru ca "lipsa de bani va face ca Guvernul sa imprumute bani de pe piata, ceea ce va afecta sectorul privat".
"Bancile nu vor mai avea, astfel, bani deloc pentru a finanta economia reala
",
a mai spus Coraci, potrivit NewsIn.

Reprezentantii UGIR 1903 si cei ai CONPIROM au inaintat o scrisoare deschisa expertilor FMI in care cer "interventia Fondului pe langa autoritatile europene pentru sustinerea masurilor propuse de Guvernul Romaniei, care vizeaza capitalizarea efectiva a Eximbank si CEC Bank, ca banci destinate sustinerii sectorului IMM din Romania".

Totodata, cele doua confederatii patronale solicita FMI sa propuna Comisiei Europene reducerea plafonului de cofinantare in cadrul proiectelor derulate cu fonduri europene, in special pentru propiectele din infrastructura derulate in perioada 2010 - 2011, precum si masuri de crestere a avansurilor si plata lor efectiva pentru toate proiectele derulate prin aceste fonduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.