In septembrie preturile au urcat, in total, cu 0,39% fata de luna anterioara, dupa ce de la inceputul acestui an rata lunara a inflatiei a fost in scadere. Desi marfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,16%, in septembrie, marfurile nealimentare si serviciile s-au scumpit cu 0,79%, respectiv 0,51% in ultima luna.
Iata care sunt cele mai importante scumpiri din luna septembrie, potrivit unei analize realizate de Wall-Street:

  • Tutun si tigari +5,78%. Tutunul si tigarile s-au scumpit cel mai mult in luna septembrie, pretul acestora urcand cu 5,78% comparativ cu luna august, pe fondul cresterii accizelor la tutun. Fata de luna decembrie a anului 2008, tigarile si tutunul sunt cu peste 25% mai scumpe.
  • Oua +1,85%. Avansul preturilor la oua s-a clasat pe pozitia a doua in topul celor mai mari cresteri lunare, romanii ajungand sa plateasca cu 1,85% mai mult pentru oua in septembrie comparativ cu luna august.
  • Legume si conserve de legume +1,7%. In septembrie, romanii au platit mai mult si pentru unele legume si conserve de legume, pretul acestora inregistrand o crestere de 1,7% luna trecuta, insa fata de luna decembrie a anului 2008, ele sunt mai ieftine cu 8,81%.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.