Reintoarcerea in valuri in piata fortei de munca romanesti a muncitorilor din strainatate si planurile de absorbtie ale Ministerului Muncii au ramas la stadiul de prognoze. La mai bine de un an de la instalarea crizei in Europa, romanii inca tin cu dintii de slujbele din strainatate, putini gandindu-se sa mai revina, ca angajati, intr-o companie din Romania.
Nivelul de traiul si castigurile angajatilor romani din strainatate s-au schimbat fortat sub amprenta crizei economice mondiale. Cei care in anul 2008 aveau un aport de peste 4 miliarde de euro la PIB-ului Romaniei, castiga anul acest cu circa 50% mai putin, informeaza Wall-Street.

Statul a numarat numai 1,77 miliarde euro nou intrate la buget in 2009, cu 45% mai putin decat cu un an in urma, peste doua treimi venind de la muncitorii din Italia si Spania, conform unui raport al Migration Policy Institute, preluat de BBC World.

Scaderea salariilor romanilor din strainatate este cauzata atat de efectele crizei care le-a scuturat salariile si bonusurile, cat si de decizia unora de a face cale intoarsa spre orasele natale, unde incearca sa se angajaze. Insa cei care se intorc acasa sunt doar exceptii in masa de muncitori care decid sa intinda norocul, pana trece criza.

“Este adevarat ca ne confruntam cu un numar mai mare decat de obicei de persoane care vor sa se reintegreze pe piata fortei de munca romanesti. Insa nu putem vorbi despre un fenomen”, sustine Ovidiu Vilceanu, manager al companiei de recrutare Sales Consulting.

Numai 10% din romanii care lucreaza peste hotare au hotarat sa se intoarca acasa, si in cele mai multe cazuri motivul principal este familia si nu remuneratia. De exemplu, in Spania, un muncitor necalificat care activeza in constructii castiga intre 400 si 800 de euro, in timp ce in tara salariul este mai redus.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.