Economia Romaniei ar putea iesi din recesiune in al doilea trimestru din 2010, an in care se va inregistra o usoara crestere a Produsului Intern Brut, estimeaza analistii ING.
In ultimele trei luni din acest an, economia romaneasca se va opri din scadere, urmand sa inregistreze un avans fata de trimestrul anterior, in ton cu tendinta din zona euro, estimeaza ING, potrivit NewsIn.

"Revenirea zonei euro ar trebui sa fie vizibila si in Romania. Ritmul mai slab de scadere a economiei in trimestrul al doilea din 2009 in zona euro, cu doar 0,1%, a fost deja vizibil printr-o contractie mai mica a economiei Romaniei (fata de primul trimestru, n.r.). Din acest motiv, daca zona euro isi reia cresterea economica, ar trebui sa vedem crestere pozitiva si in Romania in trimestrul IV din 2009, ceea ce este in linie cu estimarile noastre inca din ianuarie", se arata in raportul companiei.

Mai mult, analistii ING estimeaza ca, in ultimele trei luni din 2009, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere chiar mai ridicata decat in zona euro.

De asemenea, evolutia pozitiva a economiei in ultimul trimestru din 2009 ar putea avea un impact mai puternic asupra economiei in 2010 decat se astepta ING pana in prezent, mai arata raportul.

Pe de alta parte, raportul subliniaza ca, luand in calcul contributia pozitiva a exporturilor nete, ce se va diminua, cel mai probabil, in 2010, precum si cresterea somajului in acelasi timp cu temperarea cresterii salariale, consumul ar trebui sa ramana slab.

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat deja doua trimestre consecutive de scadere in ritm anual, cu 6,2% in trimestrul intai din acest an si cu 8,7% in cel de-al doilea, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.