Scaderea preturilor la alimente a fost principalul factor care a dus la temperarea inflatiei anuale in iulie la 4,8-5,2%, sustinuta si de stabilizarea cursului de schimb, sustin analistii, precizand ca inflatia ar putea cobori si mai mult in lunile urmatoare, scrie NewsIn.
"Cred ca inflatia va fi usor negativa la nivel lunar, datorita preturilor la produsele alimentare, dar si la cele nealimentare, cum ar fi preturile la gaze, care au scazut. De asemenea, ar putea exista un impact favorabil si din partea preturilor la combustibili, iar scaderea preturilor a fost ajutata si de stabilizarea cursului de schimb", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citata de Wall-Street.

El sustine ca inflatia lunara s-a plasat in intervalul -0,1% si -0,3% in luna iulie, ceea ce a facut ca inflatia anuala sa se plaseze in intervalul 4,8% si 5%. Anghel mai subliniaza ca efectul de baza puternic, fata de 2008, va cobori inflatia anuala mai mult in lunile urmatoare, ceea ce va ajuta BNR sa readuca inflatia in intervalul tintit pentru finalul acestui an, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.


Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, crede ca inflatia lunara se va plasa la -0,1% in iulie, cea anuala situandu-se la 5%.

"Este posibil ca inflatia sa coboare si mai mult anul acesta, dar pe final de an ma astept la o usoara amplificare a presiunilor inflationiste, care vor duce inflatia din nou la 5%", a spus Hancila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.