Negocierile cu FMI au generat primele decizii drastice care au ca scop reducerea cu 20% a numarului angajatilor din administratia publica.
Ministerele au inceput deja sa taie din personalul acestora, relateaza Wall-Street. Iata care sunt masurile luate pana acum pentru reducerea costurilor din aparatului de stat:

  • Ministerul de Finante (MF) are in plan comasarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) cu departamentul de analiza macroeconomica din MF, potivit declaratiilor ministrului finantelor Gheorghe Pogea. "Intentionam sa unificam Comisia Nationala de Prognoza cu departamentul Macroeconomie din Ministerul Finantelor. Nici in acest moment, cele doua structuri nu sunt separate, CNP fiind in subordinea MFP, insa acest proces face parte din programul de restructurare al ministerelor si agentiilor", a spus Pogea. Ministrul nu a anuntat o data pentru aceasta "fuziune", insa a precizat ca cei care ar putea fi afectati de aceasta decizie vor fi angajatii care se ocupa de contabilitate.

  • Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii va pastra doar doua agentii in subordine, restul devenind directii ale ministerului, va reduce cele 680 de posturi din schema de personal cu 200 si va disponibiliza 120-130 de functionari, potrivit NewsIn. "Am propus o restructurare in care vom ramane cu doua institutii mari in subordine: Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Celelalte vor trece ca directii in cadrul ministerului", a precizat ministrul IMM-urilor, Constantin Nita.

  • Ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara e a luat decizia de a reduce 5 din cele 26 de posturi ale cabinetului personal, desi organizarea acestuia era exceptata de la regulile stabilite prin Legea 760/2001 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, a declarat purtatorul de cuvant al Ministrerului Apararii Nationale, Constantin Spanu. Potrivit acestuia, cheltuielile lunare pentru plata salariului celor cinci persoane se situeaza in jurul sumei de 21.500 lei, iar masura a fost luata incepand cu 1 august.

  • Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va reduce numarul agentiilor si institutiilor din subordine de la 33 la 13, fapt ce va conduce la reducerea personalului cu 20%, a declarat ministrul de resort, Ilie Sarbu. "Proiectul de act normativ privind restructurarea Ministerului Agriculturii a fost finalizat de aproape doua luni de zile, l-am prezentat de doua ori in guvern, dar inca nu a fost aprobat", a declarat ministrul. Acesta care a precizat ca personalul de la institutiile care vor fi reorganizate ar putea acoperi deficitul de personal de la alte structuri din subordinea ministerului, precum APIA, unde ar mai fi nevoie de circa 2.000 de oameni. "Acesti oameni au experienta si e mai bine sa-i luam pe ei decat sa luam unii fara experienta, care nu cunosc domeniul", a precizat Sarbu.

  • Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca va comasa inistitutele de cercetare, insa nu va opera restructurari asupra celor trei agentii (n.r. Agentia Nationala pentru Deseurile Radioactive, Agentia Romana de Conservare a Energiei si Agentia de Dezvoltare a Zonelor Miniere) aflate din subordinea minsterului pe care il conduce. "Vrem sa reorganizam 14 institute de cercetare in doua institute, zic eu puternice, pe cele doua domenii pe care le gestionam: industria si energia", a declarat Videanu, potrivit NewsIn.

  • Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat duminica (n.r. 2 august 2009), desfiintarea a 374 de posturi din Sanatate, masura care ar reduce cheltuielile cu aproximativ 10 milioane de lei, au anuntat reprezentantii MS. "In urma discutiilor purtate ieri (n.r. – sambata), la Palatul Victoria, reprezentantii Ministerului Sanatatii i-au prezentat primului ministru propunerea de restructurare care vizeaza o parte dintre institutiile aflate in subordine", au precizat reprezentantii MS. Paradoxal este ca desi din MS vor fi reduse peste 350 de posturi, alte 300 sunt vacante, astfel ca, dupa reducerea de 20% a functiilor din cadrul MS, potrivit cererii guvenrului, se vor organiza concursuri pentru ocuparea locurilor libere, au adaugat reprezentantii MS.

Premierul Emil Boc declara pe 15 iulie, dupa sedinta de Guvern, ca, prin desfiintarea sau comasarea agentiilor guvernamentale, numarul acestora va fi redus la jumatate, precizand ca decizia politica a fost luata si ca urmeaza ca in doua saptamani sa fie finalizat actul normativ.

"Decizia Guvernului este urmatoarea: restructurarea agentiilor guvernamentale se va face prin desfiintarea, comasarea lor in proportie de 50%, cu exceptia celor care exista in Uniunea Europeana si fac parte multe dintre ele din actele si directivele Uniunii Europene. Tot ceeea ce nu este necesar, in acord cu reglementarile europene si cu participarea Romaniei la diverse structuri internationale, numarul celorlalte va fi redus la jumatate", a precizat Boc.

Daca reducerile din ministere sunt deja stabilite, inpolitics.ro ridica urmatoarea intrebare: "Pe cand reduceri si in serviciile secrete?". Aceasta problema ar trebui sa ne dea serios de gandit, agentii secreti fiind total la adapost de vremuri grele indiferent ce s-ar intampla, spre deosebire de oamenii de rand, care se gandesc cu groaza ce le va aduce ziua de maine: somaj tehnic, concediere, demisie fortata?...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.