Limitarea sumelor ce pot fi extrase zilnic si comisioanele retinute de banci, sunt doua dintre motivele pentru care Curtea Constitutionala a deci ca plata salariilor pe card in institutiile publice incalca dreptul de proprietate.
Obligarea personalului din institutiile publice de a primi salariul prin intermediul cardului este conditionata de existenta bancomatelor si automat de vointa bancilor, care percep pentru eliberarea si pastrarea banilor diferite comisioane, se arata in motivarea deciziei din 16 iunie a Curtii Constitutionale (CCR). Atunci, magistratii CCR au declarat neconstitutionale patru articole de lege privind plata pe card a salariilor din administratie, relateaza Cotidianul.

"In aceste conditii, se ajunge la micsorarea drepturilor salariale ale persoanelor din institutiile publice, fara a se tine cont de consimtamantul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale in orice situatie, fiind tinuti de limitarea zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca", arata CCR, care adauga ca nici macar legiuitorul nu poate limita un drept pentru un interes public sau privat.

Cele patru articole ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 149/2007 (textul legii il gasiti aici), care au fost declarate neconstitutionale sunt:
  • Articolul 5, care obliga tot sectorul public la plata salariilor prin intermediul cardurilor.
  • Articolul 6 da un termen (31 martie 2008) trecerii de la modalitatea anterioara de plata folosita (probabil plata cu banii "in mana"), la plata salariilor pe card.
  • Articolul 7 prevede ca ordonatorii de credite (n.r. Ordonatorii de credite sunt persoanele ce au calitatea de conducatori ai institutiilor publice, care au rolul de a repartiza si utiliza creditele bugetare aprobate) sunt cei care hotarasc bancile prin care se va face plata salariilor bugetarilor, insa da dreptul salariatilor de a alege o alta institutie de credit prin care sa primeasca drepturile salariale, nu modalitatea de plata.
  • Articolul 8 este poate cel mai "neconstitutional" pentru ca permite in functie de voia Ministerului Economiei si Finantelor si a ordonatorilor principali de credite (n.r. Ordonatorii principali sunt ministrii, conducatorii celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, conducatorii altor autoritati publice si conducatorii institutiilor publice autonome) exceptarea anumitor institutii publice de la plata salariilor pe card.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.