Sapte sectoare economice pot opri recesiunea in Romania, arata un studiu publicat de profesorul de economie Cezar Mereuta.
Profesorul Cezar Mereuta sustine ca prin cresterea productiei cu pana la 80% in sapte sectoare economice, Romania poate iesi mai repede din recesiune si atinge prognoza de crestere economica de -4%, estimata de FMI, BERD, CE si Banca Mondiala (BM). Pentru 2010 si 2011, BM a prognozat o crestere pozitiva pentru economia romaneasca, de 0,5% din PIB si respectiv de 2,5% din PIB, potrivit Wall-Street.

Sectoarele care au inregistrat in primele trei luni ale anului scaderi majore la export (de pana la 27,9%), si care trebuie sprijinite, sunt, potrivit Standard.ro:

  • fabricarea hartiei si a produselor din hartie;
  • fabricarea substantelor si a produselor chimice;
  • fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor;
  • fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie si a incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor;
  • fabricarea articolelor de imbracaminte;
  • fabricarea altor produse din minerale nemetalice (in mare, industria cimentului si a materialelor de constructii);
  • industria metalurgica.

"In conditii reale, pentru a atinge prognoza anuala de – 4 %, cu sanse de imbunatatire in functie de conditiile climatice si de evolutia favorabila neprevazuta a unor sectoare, una din cele mai importante tinte strategice este cresterea valorilor indicilor anuali ai productiei pana la 80 % pentru 5 sectoare critice ale industriei prelucratoare: fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor, fabricarea articolelor de imbracaminte, pana la 75 % pentru sectorul fabricarea altor produse din minerale nemetalice si pana la 65 % pentru industria metalurgica", a declarat Cezar Mereuta.

Totodata acesta a tinut sa mentioneze ca stabilirea nivelului de numai – 6,2% a cresterii negative a PIB se datoreaza in principal sectorului de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, care a constituit singurul punct tare din perspectiva dinamica a industriei prelucratoare romanesti in perioada analizata (1991 – 2008).

Mai multe detalii despre propunerile inaintate de profesorul Mereuta pentru iesirea Romaniei din recesiune, gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.