Business 7 Iulie 2009 11:20
Castigul salarial mediu net a scazut in mai cu 3,7% (52 lei) fata de luna anterioara, pana la 1.356 lei (325 euro), ca urmare a acordarii unor prime ocazionale si a unor sume din profitul net in luna precedenta si a realizarilor de productii mai mici, arata datele furnizate astazi de Institutul National de Statistica (INS).
In acest context, castigul mediu brut s-a ridicat la 1.855 lei (445 euro) in a cincea luna din an, fiind cu 3,9% sub nivelul din luna precedenta. Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumparare era cu 23,3% mai mare in mai 2009, in declin cu 4,8 puncte procentuale fata de aprilie, releva datele INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in mai in activitatile de transporturi aeriene (3.296 lei, 791 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (765 lei, 184 euro).

In luna mai din acest an, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de luna anterioara, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii de Paste), sume din profitul net in luna precedenta si a realizarilor de productii mai mici, se mai arata in comunicatul INS.

Astfel, s-au inregistrat scaderi de 20,9% in activitatile de intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, respectiv de 15,9% si in extractia carbunelui superior si inferior, precum si intre 11% si 14% in telecomunicatii, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun.

Diminuari ceva mai mici ale castigului salarial mediu net (intre 5% si 10%) au avut loc in extractia minereurilor metalifere, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport, captarea, tratarea si distributia apei, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi pe apa.

In schimb, potrivit datelor INS, in unele activitati economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta. Astfel, castigul salarial mediu net din mai a crescut cu 11,3% in activitatile de servicii anexe extractiei, cu 6,7% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 4,8% in alte activitati industriale n.c.a. si de 4,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.