Business 1 Iulie 2009 01:04
Masurile care intra de azi in vigoare aduc ieftiniri, scumpiri si schimbari in economie si in viata romanilor. Modificarile se vor vedea in aproape toate domeniile: de la calitatea carburantilor, gaze si telefonie, pana la preturile tigarilor si medicamentelor.
Adevarul trece in revista principalele ieftiniri si scumpiri din economia romaneasca:

  • Gaze mai ieftine. Incepand de la 1 iulie 2009, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a hotarat reducerea pretului pentru gazele naturale cu 5%;
  • Tarife mai reduse la roaming. Tot de la 1 iulie SMS-urile sunt cu 60% mai iefitine, pretul acestora scazand de la 0,28 euro la 0,11 euro, in timp ce apelurile efectuate vor fi taxate cu 0,43 euro/minut, iar cele primite cu 0,19 euro/minut.
  • Tigari mai scumpe. Pachetele de tigari se vor scumpi cu 30 de bani, ca urmare a deciziei unor producatori de tigarete de a devansa cresterea a accizei la tutun, ce va fi aplicata de la 1 septembrie.
  • Benzina cu 4% biocarburant. Companiile petroliere sunt obligate ca de azi, sa introduca pe piata numai carburanti ce au minimum 4% biocarburant in componenta.
  • Transfer la alt fond de pensii private. Incepand de la 1 iulie, persoanele care detin pensii private si vor sa schimbe fondul de pensii care le administreaza banii, o vor putea face lunar, in fiecare 15 ale lunii.
  • Majorarea plafonului pentru medicamentele compensate. Plafonul creste de la 600 la 700 de lei si de el vor putea beneficia aproximativ 3,5 milioane de persoane.
  • Accidentele usoare solutionate fara Politie. Tot de la 1 iulie 2009, accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in care au fost implicate doua vehicule si in urma carora s-au inregistrat numai pagube materiale, vor putea fi solutionate numai prin completarea si semnarea formularului de constatare amiabila.

Exista si o serie de masuri care au fost amanate, si anume:
  • ieftinirea curentului electric;
  • asigurarea obligatorie a locuintelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.