Business 1 Iulie 2009 18:15
Intre 1500 1800 de euro pentru un area sales manager, pana la 2000 de euro pentru un product manager si pana la 1500 de euro pentru reprezentantii medicali, acestea sunt numai cateva exemple pentru salariile fixe platite de angajatorii din domeniul farma, potrivit Monicai Craciun, specialist HR in cadrul companiei de consultanta in management si marketing farmaceutic Expand Health.
“Pentru reprezentantii medicali care nu au experienta in munca, salariul fix variaza intre 20 si 22 de milioane de lei vechi (aproximativ 500 de euro). In cazul celor cu experienta de un an, salariul de baza variaza in jurul a a 28 de milioane iar pentru cei cu multi ani in campul muncii se poate ajunge la 1000-1.500 de euro pe luna. De exemplu, avem reprezentanti medicali nisati pe domeniul oncologic, foarte putini pe piata, care trebuie motivati sa ramana in companie”, spune Craciun.

Reprezentantul Expand Healthm, firma care colaboreaza pe proiecte de outsourcing, recrutare si training cu peste o treime dintre cele aproape 350 de companii de pe piata Farma, afirma ca angajatii din domeniu isi pot mari veniturile prin castigarea unor bonusuri de performanta in valoare de 90% din salariul de baza, acordate odata la trei luni.

Pana in prezent, companiile din piata farma sunt unii dintre cei mai rezistenti jucatori la efectele crizei. In ciuda scaderii cifrelor de afaceri in T1 din 2009, acestia inca se pot sustine fara a conduce disponibilizari in masa si fara a taia substantial din veniturile angajatilor, afirma recruiterii.

Cu toata aparenta stabilitate a sectorului, angajatii sunt precauti cand se decid sa isi aleaga un nou loc de munca. Fluctuatia de personal, cu valori chiar si de 30% in 2008, s-a domolit in acest an, nedepasind pragul de 10%.

Anul trecut, fluctuatia de personal era cauzata de dorinta oamenilor de a se duce pe o pozitie remunerate cat mai mult. Companiile care licitau mai mult pentru un viitor candidat, castigau. Anul acesta exista o tendinta de migrare a personalului inspre companii mari, datorita stabilitatii economice pe piata a acestora, afirma recruiterul Expand Health.

Amenintarile majore ale pietei farma sunt reprezentate de scaderea de 2,5% a pietelor farmaceutice si de potentiala lipsa de lichiditate din a doua jumatate a anului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.