Procurorul general Laura Kovesi a cerut presedintelui declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale pentru Ovidiu Musetescu, fost sef APAPS si fost ministru, in legatura cu privatizarea S.C. ALRO S.A. Slatina si S.C. ALPROM S.A.
Procurorul general, sesizat prin referatul Directiei Nationale Anticoruptie, a solicitat presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Musetescu Tiberiu - Ovidiu, fost presedinte al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) si membru al Guvernului in perioada 2001-2003 - pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu prev. de art. 248 C.p rap. la art. 2481 din Codul Penal si stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul este actionar, comisa in cazul actiunii de privatizare a S.C. ALRO S.A. Slatina si S.C. ALPROM S.A., in dosarul nr. 54/P/2005 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, se arata in comunicatul Parchetului General, relateaza NewsIn.

In cauza exista indicii ca subevaluarea pachetului de actiuni detinut de stat la cele doua societati s-a realizat, in lipsa unui mediu concurential, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsa de transparenta si acordarea dreptului de blocaj actionarului minoritar, sustin procurorii.

Intrucat la data savarsirii faptelor cu care au fost sesizate organele de urmarire penala, Musetescu Tiberiu – Ovidiu avea calitatea de membru al Guvernului, s-a solicitat Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor in vederea formularii cererii de incepere a urmaririi penale, se mai arata in comunicat.


Fostul sef al APAPS, principalul nume vizat de ancheta DNA

Ovidiu Musetescu este cel mai important nume vizat de anchetatori in urma actelor premergatoare efectuate in dosarul in care este verificata privatizarea ALRO Slatina, au explicat pentru NewsIn surse judiciare.

Aceleasi surse arata ca, in functie de avizul dat de seful statului, procurorii DNA vor decide in ce mod vor continua ancheta in legatura cu privatizarea ALRO.

Privatizarea ALRO Slatina se afla in atentia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie din 2006. Musetescu a fost audiat ca martor de mai multe ori in acest caz.

In jurul ALRO, a izbucnit, insa, un alt scandal in 2007, cand presedintele PC, Dan Voiculescu, a prezentat un document pe care i l-a atribuit presedintelui Traian Basescu, acuzandu-l ca i-ar fi recomandat fostului ministru Codrut Seres, sa faciliteze obtinerea de contracte de energie ieftina pentru firma Alro Slatina. Conform liderului PC, biletul - o foaie A4, cu antetul firmei ALRO, pe care sunt scrise de mana cateva randuri, a fost trimis de Traian Basescu lui Codrut Seres, pe atunci ministru al Economiei, in aprilie 2006, pe cand presedintele vorbea despre contractele de energie ieftina si despre baietii destepti. Presedintele a respins toate acuzatiile. Intre timp, Seres a fost trimis in judecata pentru neregulile cu diverse contracte din timpul mandatului sau.

Combinatul ALRO Slatina a intrat, in 2002, in proprietatea grupului Marco International. Acesta detinea 40 la suta din actiunile combinatului, dar a devenit actionar majoritar dupa ce a achizitionat inca un pachet de 10 la suta din actiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), cu 11,4 milioane de dolari. Contractul a fost semnat de presedintele de de la acea vreme al APAPS, Ovidiu Musetescu.

Grupul Marco International si-a majorat intre timp participatia pana la 85,2 la suta din actiuni, ajungand sa detina controlul asupra celui mai mare producator autohton de aluminiu. Grupul Vimetco este, in prezent, actionarul majoritar al Alro Slatina. Grupul Vimetco NV - cu capitaluri rusesti, inregistrat in Olanda si listat la Londra - controleaza industria romaneasca a aluminiului, detinand Alro Slatina si Alum Tulcea. Uzina Alum Tulcea este inchisa din februarie 2007, motivul invocat fiind retehnologizarea. Grupul Vimetco este controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitski.

Conducerea APAPS a semnat in decembrie 2002 contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 69,9% din capitalul social al societatii Alprom Slatina, valoarea totala a tranzactiei fiind de 13,8 milioane dolari. Alro a fuzionat prin absorbtie cu Alprom SA Slatina, proces incheiat in prima parte a anului 2007.

Numele societatilor ALRO S.A. si S.C. Alprom S.A. Slatina au aparut si in rechizitoriul prin care DIICOT i-a trimis in judecata, in martie, pe fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy pentru infractiuni de tradare in legatura cu privatizarea mai multor companii importante cu capital de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.