Michael Woods a afirmat joi, la seminarul pe tema accesarii fondurilor europene organizat de Comisia de Afaceri Externe a Senatului, ca accesarea "fiecarui euro" si cheltuirea eficienta a banilor au reprezentat cheia succesului Irlandei in acest domeniu.
"Accesand fondurile europene, tara noastra a avut de castigat din punct de vedere economic. Uniunea Europeana, din 1973, de la aderarea Irlandei, a adus stimulente importante pentu investitori. De asemenea, UE a asigurat un mediu foarte bun pentru piata comuna si pentru stabilitatea monedei euro (...) S-a accesat fiecare euro disponibil si a fost cheltuit productiv", a explicat Michael Woods, presedintele Comisiei mixte pentru Afaceri Externe a Parlamentului Irlandei.

Totodata, Woods a apreciat ca scepticismul la nivelul populatiei fata de subiectul accesarii fondurilor europene poate fi diminuat prin realizarea unor programe concrete si transparenete, folosind aceste fonduri. "Trebuie ca romanii sa inteleaga ca UE si accesarea de fonduri europene sunt in beneficiul lor, ca acei bani europeni sunt folositi in proiecte care ii privesc direct, cum ar fi scolile sau liceele, infrastructura, agricultura, etc.", a declarat Woods, adaugand ca este de datoria politicienilor sa sensibilizeze opinia publica.

Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei, Titus Corlatean, a subliniat faptul ca Irlanda a inregistrat un real succes in domeniul absorbtiei de fonduri europene, iar Romania i-ar putea urma exemplul.

"Problema accesarii fondurilor europene este extrem de importanta pentru dezvoltarea economica a Romaniei si pentru trecerea cu bine peste criza economica mondiala care ne afecteaza si pe noi. (…) Pentru Romania, exemplul de succes al Iralandei este interesant si important din punctul de vedere al expertizei de a atrage fonduri, fiindca Irlanda nu este nici ca suprafata, si nici ca numar de locuitori, unul dintre actorii principali ai UE", a declarat Corlatean, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.