Persoanele care vor lua imprumuturi prin programul Prima Casa vor plati, in medie, cu 42-49% mai putin pe dobanzi, decat platesc in conditiile actuale de creditare, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de guvern
Premierul Emil Boc a explicat ca guvernul impune bancilor conditii maximale legate de marjele acestora, asa ca bancile care dau credite ipotecare prin programul "Prima Casa" pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

Astfel, pentru nivelul EURIBOR de vineri, de 1,28% pe an, dobanda anuala la creditele in euro ar fi de maximum 5,28%, fata de 11-11-12% pe an, cat in prezent pe piata.

Emil Boc a explicat ca, o persoana care doreste sa ia un credit de 50.000 euro pe 25 de ani prin programul Prima Casa, va trebui sa plateasca un avans de 5% si o dobanda totala de maximum 41.000 euro pe aceasta perioada, fata de 81.000 euro cat ar trebui sa plateasca in conditiile actuale de creditare.

Mnisterul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a adaugat ca "pentru creditele in euro discutam de EURIBOR la 3 luni plus o marja de maxim 4% care cuprinde inclusiv nivelul total al comisioanelor percepute de banca". "Comisionul de gestiune care este datorat de Fondul National de Garantare este de 0,37% pe an, astfel incat, daca avem in vedere EURIBOR-ul de vineri, 1,28%, costul maxim ar fi de 5,28% pentru banci", a completat Pogea.

Astfel, media de reducere a costurilor prin programul Prima Casa pentru o persoana se reduce cu valori cuprinse intre 42 si 49% la creditele in euro.



Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.