Presedintele a declarat ieri, in cadrul sedintei de Guvern, ca optimismul BNR nu are acoperire, cata vreme se va inregistra o scadere a PIB si in cel de-al doilea trimestru, ceea ce inseamna intrarea in recesiune a Romaniei. In aceste conditii, seful statului le-a cerut ministrilor sa nu mizeze pe campania electorala pentru acoperirea salariilor din imprumutul FMI si a avertizat o rectificare bugetara negativa in august-septembrie.
Presedintele a declarat la sedinta extraordinara de Guvern pe care a prezidat-o ca optimismul oficialilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) "nu are acoperire in evolutia viitoare a economiei". Traian Basescu a adaugat ca, in conditiile in care se va inregistra o scadere a PIB-ului si in al doilea trimestru (T2), Romania intra in recesiune.

Basescu a apelat la ministrii sa nu mizeze pe accesarea banilor din imprumutul de la FMI si UE, pentru ca banii imprumutati sunt pentru investitii, iar dupa cum merge declinul economiei, s-ar putea ca in lunile august-septembrie Guvernul sa faca o noua rectificare negativa a bugetului, a subliniat presedintele, potrivit NewsIn.

In aceasta ordine de idei, Basescu a declarat ca pentru aceia dintre ministri care spera ca, fiind alegeri prezidentiale in noiembrie-decembrie, vor da salarii "de unde au, de unde nu au", exista riscul major sa nu aiba de unde plati salariile in octombrie. "Deci, trebuie sa va ganditi la ce aveti, pentru ca imprumutul nu este pentru salarii, ci pentru investitii. Daca luam banii din imprumut, riscam sa intram intr-un derapaj economic si social", a precizat Basescu.

Seful statului a mai spus ca Romania "indeplineste toate conditiile sa intre in recesiune". "Abia in trimestrul 3 sau 4 poate reusim sa stapanim deprecierea economiei", a adaugat acesta.





Boc: 'Nu este o noutate ca se merge spre recesiune'


Premierul Emil Boc a comentat la finalul sedintei de Guvern afirmatiile presedintelui privind intrarea Romaniei in recesiune, precizand ca "nu este o noutate ca lucrurile merg in aceasta directie".

Intrebat in legatura cu avertismentul presedintelui Traian Basescu referitor la recesiune, Emil Boc a raspuns: "Definitia recesiunii este data de dictionar, nu trebuie s-o inventam acum. Asteptam finalizarea rezultatelor pe trimestrul al II-lea, dar lucrurile merg in aceasta directie, nu e o noutate acest lucru".

In privinta remarcii sefului statului ca programul de investitii publice este in pericol, premierul a declarat ca Guvernul are in vedere posibilitatea de a aduce bani din trimestrul IV pentru trimestrul III, pentru sustinerea investitiilor in perioada de vara, "perioada de maxima intensitate" a lucrarilor. "Amintiti-va de cate ori am discutat, legat de autostrada, despre aducerea din trimestrul IV banii in trimestrul III, pentru ca eficienta lucrarilor in infrastructura sa fie vazuta. Acordul cu FMI ne obliga sa partajam pe trimestre cheltuielile cu investitii, ca de altfel si cheltuielile cu personalul", a punctat Boc.

Premierul a mai spus ca observatiile presedintelui privind masurile ce ar trebui luate de Executiv "nu sunt lucruri noi", fiind dezbatute de ministri, care le au in atentie. "Aceste observatii au fost discutate cu membrii Guvernului. Aceste lucruri noi le discutam de fiecare data in sedintele de Guvern, nu sunt lucruri noi. Guvernul le are in atentie si, evident, suntem preocupati de rezolvarea lor. Sunt decizii pe care le-am luat, unele sunt in curs de a fi implementate. Este vorba de un partener pe care il avem in cadrul Executivului", a declarat primul ministru.


Pogea, despre o posibila corectie bugetara: 'Daca e cazul, o vom face'


La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat, in contextul afirmatiilor facute de presedinte privind o rectificare bugetara negativa, ca exista premise pentru o corectie bugetara. "Daca e cazul, o vom face. Presedintele Traian Basescu spune, pe buna dreptate, daca in continuare va fi recesiune, atunci va fi nevoie sa injectam mai multi bani si o vom face in investitii", a spus Pogea.


Replica PSD la Basescu: 'Afirmatia despre recesiune contrazice pozitia sa de acum cateva saptamani'

Declaratiile presedintelui privind recesiunea economica sunt in contradictie flagranta cu pozitia de acum cateva saptamani a premierului si a seful statului, care anuntau depasirea momentului greu al crizei, spune Duvaz (PSD), care ii solicita lui Boc o evaluare detaliata a programului anticriza.

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a reactionat duminica, printr-un comunicat, la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind intrarea Romaniei in recesiune, comentand ca afirmatiile sefului statului "trec de la extaz la agonie si de la optimism necontrolat la pesimism acut, creaza panica la nivelul populatiei si neincredere la nivelul agentilor economici si arata o abordare diletantista a crizei economice".

"Prezenta intempestiva a presedintelui la Guvern urmareste doar confiscarea electorala a actiunii guvernamentale privind iesirea din criza si crearea unei povesti de campanie in care seful statului apare ca salvatorul natiunii. PSD atrage atentia partenerilor de guvernare ca PSD si PDL impart egal responsabilitatea guvernarii, iar PSD nu va accepta transformarea actului de guvernare in tribuna electorala a lui Traian Basescu", spune social-democratul, potrivit NewsIn. Duvaz caracterizeaza declaratiile lui Basescu drept "extrem de riscante" si sustine ca acestea pot aduce "grave prejudicii" perspectivelor investitionale, contribuind astfel la adancirea crizei economice.

"Primul-ministru trebuie sa prezinte, in contextul a sase luni de guvernare, o evaluare detaliata asupra programului de iesire din criza, cu precizari clare asupra obiectivelor atinse. Acest raport trebuie sa precizeze ce s-a intamplat cu marile imprumuturi de la FMI si de la CE, cu investitiile publice realizate pentru care acest guvern si-a asumat alocarea a 20% din buget, care este rezultatul politicilor fiscale de spjinire a IMM-urilor si evaluarea programului pentru protejarea si crearea de locuri de munca. Acest raport trebuie discutat si asumat de Coalitie pentru a avea o baza de actiune clara, aplicata pentru combaterea efectelor crizei economice si iesirii din impas" se arata in comunicatul PSD.

Pesedistul mai spune ca atacurile lui Basescu la adresa sistemului de educatie submineaza stabilitatea Guvernului, fiind totdata "cinice atat timp cat rectificarile bugetare nu au facut decat sa imputineze fondurile si mijloacele Ministerului Educatiei". "Singura solutie pentru repornirea economiei este demararea proiectelor de investitii publice, fie ca este vorba de autostrazi si drumuri judetene sau de infrastructura feroviara, constructia de locuinte sau programele pentru reabilitarea infrastructurii rurale si eliminarea blocajelor in calea creditarii" a mai spus Duvaz.


Adrian Vasilescu: 'Optimismul BNR este firesc'

"Optimismul BNR este firesc. S-a manifestat la un singur lucru si anume, de fiecare data cand a aparut vocea BNR, s-a referit pe rand la problemele financiare cu care ne-am confruntat. Era Ministerul de Finante in situatia de a nu-si mai plati datoriile? S-a rezolvat aceasta situatie si bancile s-au mobilizat si-au imprumutat Ministerul de Finante. S-a vorbit despre incetare de plati? Romania nu este in incetare de plati", a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, citat de Wall-Street.

Reactia consilierului guvernatorului BNR a venit dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca optimismul BNR nu are acoperire, cata vreme se va inregistra o scadere a produsului intern brut (PIB) si in trimestrul II, ceea ce inseamna ca Romania intra in recesiune, iar in aceste conditii Executivul trebuie sa asigure plata salariilor.

"In momentul de fata, din punct de vedere tehnic Romania este in prag de recesiune. Suntem in ultima luna a trimestrului II. Am avut primul trimestru cu recesiune limpede. Prognozele ne arata ca vom avea inca un trimestru de scadere cu minus si minus cu minus, trimestrul I cu trimestrul II va da recesiune oficiala", a adaugat Vasilescu.


Lucian Croitoru: 'Nu vad crestere economica mai devreme de trimestrul trei din 2010
'

"Nu ma astept la o revenire pe teritoriu pozitiv a cresterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010. Cred ca in trimestrele II si III ale acestui an putem asista la scaderi mai mari decat in primul, fata de perioadele similare ale anului trecut. Trimestru la trimestru, contractia nu va mai probabil la fel de ampla", a declarat Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

El a subliniat ca exista un grad mare de incertitudine pentru perioada urmatoare. Potrivit acestuia, este exclus ca prognoza FMI, de comprimare a economiei romanesti cu 4% in acest an, sa fie depasita, printr-o scadere mai mare a Produsului Intern Brut (PIB), una dintre necunoscute fiind evolutia agriculturii, potrivit Wall-Street.

"Agricultura poate influenta semnificativ cresterea economica, in bine sau in rau. Efectul de baza este insa defavorabil, deoarece anul trecut evolutia agriculturii a fost foarte buna", a mai explicat consilierul guvernatorului BNR.


Scrisoare de re-ce-si-u-ne catre presedintele meu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.