Estimarile publicate in ultima luna indica o inrautatire a prognozelor privind evolutia economiei romanesti in acest an. Daca in ianuarie, cei mai multi analisti mizau ca economia Romaniei va inregistra o crestere in 2009, cele mai recente analize previzioneaza o contractie a PIB-ului Romaniei de pana la 7,1%.
ING, revizuire: Contractia economiei la -7,1%

ING Bank Romania si-a revizuit in jos prognoza de contractie a economiei romanesti in 2009, de la -3,5% la -7,1% si estimeaza ca va reveni pe teritoriu pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010, arata raportul publicat de banca.

"Dupa ce economia Romaniei a avansat cu 7,1% in 2008, aratand o supraincalzire, prognozam o scadere cu 7,1% in 2009. Efectele de baza semnificative sunt incluse in contractia economica din 2009. Noua prognoza presupune si un an agricol slab, insa nu dezastruos", se mai precizeaza in analiza ING Bank.

Mai multe detalii despre noua prognoza ING, gasiti aici.


Program convergenta: PIB-ul Romaniei poate scadea cu peste 4%


Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar putea scadea cu mai mult de 4% in 2009 daca agricultura interna se va confrunta cu seceta sau inundatii si daca economia globala va fi afectata de criza peste asteptari, precum si de scumpiri ale carburantilor, se arata in Programul de Convergenta 2008-2011.

Guvernul atrage atentia ca premisele care au stat la baza configurarii cadrului macroeconomic pe termen mediu pentru actuala editie a Programului de Convergenta au avut in vedere prognozele din ultima perioada ale diferitelor institutii specializate, care prevad o comprimare a economiei la nivel global si in Uniunea Europeana, in 2009, mai puternica decat se estimase la inceputul anului, si o relansare treptata in cursul anului 2010, potrivit NewsIn.

Mai multe informatii despre estimarile din Programul de Convergenta, gasiti aici.


FMI: Economia Romaniei va mai scadea, dar mai lent

Scaderea economica nu a atins punctul minim in trimestrul I, iar produsul intern brut va continua sa scada intr-un ritm mai redus trimestru la trimestru, pentru ca la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010, cresterea economica sa revina pe teritoriul pozitiv, a spus seful delegatiei FMI.

"Produsul Intern Brut isi va continua declinul in trimestrele II si III, insa nu intr-un ritm la fel de puternic ca in primele trei luni, deci nu am atins inca punctul minim al scaderii economiei. Ma refer aici la cresterea economica intr-un trimestru fata de trimestrul anterior, nu anual", a precizat seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Jeffrey Franks, potrivit NewsIn.

Mai multe detalii despre asteptarile FMI, gasiti aici.


Estimarile lui Isarescu


Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara recent ca Romania va avea crestere economica in continuare, in ciuda scaderii produsului intern brut in primul trimestru cu 6,4%.

"Raman in continuare la ideea de crestere economica, nu la fel ca in 2008, ci intr-o anume normalitate"
, a spus Isarescu.

Anterior, guvernatorul spunea ca punctul minim al recesiunii Romaniei - care este, in opinia sa, in "V" - a fost inregistrat in primul trimestru.

Mai multe informatii despre estimarile Guvernatorului BNR, gasiti aici.


Topul Prognozelor pentru evolutia economiei in 2009 din ianuarie, il gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.