Rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5,95%, de la 6,45% in aprilie, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.
Analistii economici anticipau o temperare a inflatiei la spre 6% in luna mai, datorita aprecierii leului si ieftinirii gazelor, contrabalansate partial de cresterea preturilor la combustibili.

"Rata anuala a inflatiei s-a temperat la 6% in mai, in conditiile unei inflatii lunare de 0%. Ca factori principali, la aceasta evolutie au contribuit scaderea pretului la gaze si aprecierea leului", declara economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

Datelor Institutului National de Statistica (INS) arata ca, fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in mai cu 0,01%. Preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,05%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,03%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,11%.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.