Business 9 Iunie 2009 21:56
Cei 2.000 de angajati disponibilizati de Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie financiara de pe piata locala, in perioada 2007 - 2009 au primit, in functie de vechime, intre 2 si 22 de salarii compensatorii.
Pe de alta parte, Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez Lindab, care activeaza in domeniul sistemelor de invelitori si materiale de constructii, a angajat celor circa 30 de angajati disponibilizati incepand cu sfarsitul anului trecut, doar trei salarii compensarii.

Prin urmare, de ce exista diferente intre sprijinul financiar acordat angajatiilor din companiile mari in caz de disponibilizare, comparativ cu salariatii companiilor mai mici? Ce prevede Codul Muncii in privinta banilor care se acorda angajatilor disponibilizati sub forma de compensatii? Cat de important este rolul sindicatului in procesul de negociere dintre mamangement si restul angajatilor, pentru stabilirea compensatiilor?

Singura prevedere referitoare la salariul compensatoriu pentru situaţia disponibilizarii se gaseste in contractul colectiv de munca unic la nivel national, care prevede ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. Prin urmare, in lipsa unor prevederi mai avantajoase in contractele colective de munca la nivel inferior sau chiar in contractul individual de munca, angajatii disponibilizati au dreptul sa primeasca un singur salariu drept compensatie”, spune un avocat al uneia dintre cele mai importante case de avocatura de pe plan local.

De multe ori insa, exista situatii in care angajatii concediati nu primesc niciun fel de despagubire financiara, fiind fortati de angajatori sa paraseasca companii. In alte cazuri, chiar daca nu sunt stipulate anumite clauze in contract privind cuntumul unor compensatii financiare in cazul unor disponibilizari, angajatorii ajung la un acord cu angajatii si cei din urma se aleg cu o anumita suma de bani in buzunar.

Astfel de practici se intalnesc adesea in sectorul contructiilor, unul din domeniile cele mai afectat de criza financiara globala. “Cauzele acestor diferente intre sumele compensatorii pe care le primesc unii angajati fata de alti, tin numai de negocierile din cadrul fiecarei companii cu ocazia incheierii contractului individual/colectiv de munca, respectiv de generozitatea angajatorului, in cazul in care nu exista prevederi referitoare la compensatii in contractele individuale sau in contractul colectiv de munca”, afirma Cristina Masters, partener la casa de avocatura Nicolescu & Masters.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.