Business 20 Mai 2009 18:34
Crestea salariului minim ar trebui sa fie corelata cu avansul inflatiei, insa daca s-ar calcula raportat la bugetul unei familii, salariul minim ar trebui sa ajunga la 860 de lei, sustine Bogdan Hossu, presedintele Cartel ALFA.
"Pentru a crea premisele pacii sociale in Romania, credem ca actualul guvern trebuie sa creeze un mecanism care sa creasca automat salariul minim in raport cu inflatia. Astfel salariul minim ar trebui sa creasca in acest moment cu 5%, respectiv la 630 de lei, insa daca salariul minim ar fi calculat pe structura bugetului unei familii, acesta ar trebui sa creasca la 860 de lei", a declarat Hossu.

Liderul sindical cere executivului sa-si asume acordul semnat anul trecut de sindicate cu guvernul Tariceanu, ce prevede cresterea salariului minim pe economie in raport cu salariul mediu brut, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, Dan Matei Aghaton, secretarul general al confederatiei patronale din industrie Conpirom, a precizat ca patronatele nu sunt de acord sa poarte discutii cu sindicatele, legate de majorarea salariului minim pe economie, decat din a doua parte a acestui an.

"Suntem de acord sa ne asezam la negocieri cu confederatiile sindicale pentru a creste salariul minim pe economie, insa nu in actualele conditii economice. Abia dupa trimestrul doi putem discuta despre majorari salariale, in functie de cum va evolua economia", a afirmat Aghaton.


Promisiuni: Salariul minim creste in a doua jumatate a anului


Salariul minim pe economie nu va fi majorat in prezent, ci ar putea creste abia in a doua parte a anului, cand pot fi reluate si negocierile cu sindicatele pe acest subiect, potrivit lui Marian Sarbu, ministrul Muncii.

"Discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului, intrucat revigorarea economiei din acest moment este insuficienta pentru o crestere imediata a salariilor si nu sustine o crestere a salariului minim. Cred ca discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului", a spus Sarbu, potrivit Wall-Street.

In prezent, salariul minim brut la nivel national este de 600 de lei (143 de euro).

Ministrul a adaugat ca, in urmatoare perioada, este nevoie de incheierea unui pact economic si social, ce ar putea cuprinde unele prevederi menite sa ajute la crearea de noi locuri de munca, in vederea mentinerii unei rate cat mai scazute a somajului si care sa ajute la pastrarea puterii de cumparare a populatiei.

Sarbu nu a precizat care este majorarea avuta in vedere, insa a dat exemplu modelul majorarilor salariale din anii '90, cand indexarile se realizau cu 75% din rata inflatiei.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o rata medie a inflatiei de 5,8% in acest an.

Ministrul a tinut sa precizeze ca majorarea salariului minim nu poate tine cont de acordul semnat in 2008 de sindicate cu reprezentantii Cabinetului Boc, "intrucat la acea data alta era situatia economica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.