Business 18 Mai 2009 22:53
Romania a intrat, oficial, in recesiune tehnica, dupa declinul economiei pe perioada a doua trimestre consecutive. Wall-Street va prezinta cum au evoluat salariile in cel mai dur trimestru pentru economia Romania din ultimii 10 ani si masura in care performanta economica slaba a economiei va influenta cursul valutar si piata bursiera.
  • Salariile, plus 16,7% intr-un trimestru in care economia a scazut cu 6,4%

Primul trimestru din 2009 a adus pentru economia Romaniei o scadere 6,4%, comparativ cu perioada similara din 2008, situatie determinata de adancirea efectelor crizei economice internationale. Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2,6% in primele trei luni din 2009. Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Mai multe detalii despre cresterea salariala pe timp de scadere economica, gasiti aici.

  • Vesti proaste dinspre economiile europene

Sfarsitul saptamanii a adus stiri negative dinspre economiile mai multor state europene, care ar putea avea un impact indirect si la BVB. "Stirile venite dinspre Europa sub orice forma influenteaza piata de capital de la noi indirect, prin corelarea foarte accentuata cu pietele externe care reactioneaza pentru ce se intampla acolo. Investitorii sofisticati vad semne in aceste stiri, cei cu apetit speculator vad oportunitati pe termen scurt”, sustine Gabriel Necula.

Mai multe informatii despre vestile aduse dinspre economiile europene, gasiti aici.

  • Croitoru: Scaderea economica nu va afecta leul

Performanta economica slaba a economiei romanesti din primul trimestru nu este surprinzatoare si nu va avea un impact negativ asupra leului, a spus pentru Reuters consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Oficialul a spus ca cifra nu este surprinzatoare si ca estimarea Fondului Monetar International privind o scadere cu 4% a economiei romanesti, in 2009, se pastreaza inca, in conditiile in care datele economice se vor imbunatati in a doua jumatate a anului.

Mai multe detalii privind scaderea economica si evolutia monedei nationale, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.