Romanii vor avea parte de o crestere salariala medie de 6,3% in 2009, arata un studiu realizat de compania de consultanta in management Hay Group. In tarile din aceeasi regiune geografica cu a Romaniei, cum ar fi Grecia, Ungaria, Lituania, Slovacia sau Turcia, salariile se vor majora in medie cu doar 3,5%.

“Este foarte probabil ca angajatii din pozitiile de management si top management sa nu primeasca o crestere salariala in 2009, deoarece acestia nu sunt prinsi in cadrul contractelor colective de munca din companii. Pe de alta parte insa, cresterile salariale pentru muncitori si personalul administrativ sunt specificate in contractele de ramura, contracte care prevad o crestere salariala egala cu inflatia”, spune Alina Popescu, Manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.

La nivel global, Argentina, Pakistan si Venezuela au anuntat cresteri salariale de peste 10% pentru 2009, in vreme ce alti angajati europeni din tari ca Ucraina, Rusia sau Egipt vor primi majorari salariale de 9-10%, mai arata analiza citata.

Chiar daca per ansamblu angajatii romani vor avea parte de mariri salariale in 2009, exista si companii care au decis sa inghete salariile, din cauza problemelor provocate de criza financiara.“In Romania, 27% dintre companii au decis inghetarea salariilor, comparativ cu Europa, unde 37% dintre firme vor face acelasi lucru. In SUA procentul este aproape egal cu cel din Europa, respectiv de 38%”, mentioneaza Popescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.