Ordinul privind noile preturi ale medicamentelor date pe reteta, intrat in vigoare astazi, va duce la economii de 110 milioane de euro pentru bugetul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Potrivit ordinului dat de ministrul Sanatatii, importatorii sunt obligati sa aduca in Romania produse la cel mai mic pret practicat in 12 tari europene, iar calculul preturilor medicamentelor se face la cursul valutar de 4 lei pentru un euro, curs stabilit de minister si valabil pana la sfarsitul anului 2009. Acelasi ordin prevede adaosuri comerciale mai mici pentru anumite categorii de medicamente.

"De astazi (miercuri - n.r.), medicamentele straine care se dau pe baza de reteta sunt mai ieftine, in medie, cu 10%, in timp ce medicamentele romanesti, care au o pondere de 25% din totalul celor date pe reteta, sunt mai scumpe, in medie, cu un leu", a precizat Bazac, potrivit NewsIn.

Ministrul Sanatatii a dat si exemple de medicamente ale caror ieftiniri sunt considerabile. Astfel, unele medicamente pentru hepatita sunt, de miercuri, mai ieftine cu pana la 37%, iar produse destinate afectiunilor psihice au preturi mai mici cu pana la 45%. Un alt exemplu ar fi un medicament pentru tratarea infertilitatii, care poate fi cumparat la preturi mai mici cu pana la 700 de lei decat cele practicate pana marti.
Ion Bazac a mai anuntat ca inspectorii CNAS vor efectua, chiar de miercuri, controale in farmacii, pentru a verifica punerea in aplicare a ordinului privind noua politica de preturi ale medicamentelor eliberate pe baza de reteta.

Tot de miercuri, potrivit contractului-cadru pe 2009, medicamentele vor fi prescrise sub forma denumirii comune internationale, adica specificand substanta activa, in locul denumirii comerciale. Ministerul a luat aceasta hotarare pentru a facilita accesul pacientilor la medicamente, in functie de posibilitatile financiare. Altfel spus, se incearca, astfel, eliminarea situatiilor in care pacientilor li se prescriu cele mai scumpe medicamente dintre cele ce contin aceeasi substanta activa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.